3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 21:17
No menu items!

Cum modifică Guvernul salariile bugetarilor / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Ordonanţa privind salariile bugetarilor a fost adoptată miercuri de Guvernul condus de Dacian Cioloş.

Peste 600.000 de bugetari vor beneficia de măriri salariale din luna august.

Guvernul a anunțat miercuri dimineață că va lua în discuţie ordonanţa de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, urmând ca de la 1 august să intre în vigoare atât corecţiile salariale pentru Sănătate, cât şi 50% din corecţiile salariale pentru Educaţie.

Potrivit anunțului făcut de Executiv, pe ordinea de zi oficială figurează proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Executivul va adopta şi o Hotărâre de Guvern pentru abrogarea art.5 din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.

Primele corecţii salariale din Educaţie (50%) vor intra în vigoare în august, a declarat luni ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria. Pîslaru a spus că există mai degrabă o majoritate a celor care sunt de acord cu adoptarea acestui act normativ.

”Prin includerea Educaţiei ca familie ocupaţională de la 1 august 2016 discutăm de jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public care vor beneficia într-un fel sau altul de corecţiile disfuncţionalităşilor existente în sistem. Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Pîslaru, pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 – 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sănătate.

“De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la Sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă”, a mai spus Pîslaru.

Tot pentru ședința de miercuri, premierul Dacian Cioloș i-a cerut ministrului afacerilor interne Petre Tobă să prezinte o informare privind inundaţiile.

R.D.