4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 3:01

Cum îți poate fi folosit smartphone-ul ca reportofon, de la depărtare

spot_img

Fostul angajat al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, avertizează că smartphone-urile pot fi controlate și interceptate de la depărtare doar prin trimiterea unui singur mesaj, fără ca proprietarii telefoanelor să ştie.

Eduard Snowden a declarat, într-un interviu acordat BBC Panorama, că Centrul Guvernamental de Comunicații din Marea Britanie (GCHQ) „vrea să-ţi controleze telefonul în loc să te controleze pe tine. El a precizat că spionii britanici pot să acceseze funcţiile de înregistrare audio şi foto ale unui smartphone fără ca proprietarul acestuia să ştie.

Fostul agent secret susţine că GCHQ a folosit o serie de instrumente de interceptare intitulate „grupul Smurf”, după celebrul serial de animație „The Smurfs”.

„Nosey Smurf” (Ştrumful băgăcios le permite spionilor să pornească microfonul instalat într-un smartphone chiar dacă telefonul este închis, precizează Snowden. Alte programe folosite de GCHQ erau numite „Tracker Smurf” (Ştrumful urmăritor) şi „Dreamy Smurf” (Ştrumful visător), care permiteau ca telefoanele să fie închise sau deschise de la depărtare. Snowden a explicat că mesajul trimis de GCHQ pentru a avea acces la smartphone nu va fi observat de proprietarul telefonului.

Când mesajul ajunge pe telefonul tău, este ascuns de tine, nu poţi să-l vezi. Nu apare pe ecranul telefonului tău. Plăteşti pentru un telefon, dar cine controlează softul de pe telefonul tău, deţine şi telefonul respectiv

Eduard Snowden

Potrivit BBC, Guvernul britanic a refuzat să comenteze politica privitoare la chestiunile de securitate şi spionaj.

Eduard Snowden, care a fost acuzat în USA de spionaj şi furt de proprietate guvernamentală după ce a făcut publice în media documente despre spionajul digital, se află în exil în Rusia din iunie 2013.

Guvernul britanic lucrează la o lege care ar oferi mai multe drepturi agenţiilor de securitate şi spionaj privitoare la monitorizarea activităţilor online în vederea investigării infracţiunilor.

Emanuel Stan