20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:25

Procurorul Emilian Eva, arestat, dar rămâne cu tablouri

spot_img

După ce, cu patru zile în urmă, au hotărât să prelungească arestul preventiv pentru procurorul ieșean Emilian Eva, magistrații Curții Supreme au revenit marți cu o nouă decizie în cazul acestuia. Astfel, judecătorii au hotărât că Eva poate să păstreze 29 din cele 126 de tablouri puse sub sechestru în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de corupție și de tranzacții cu opere de artă.

Motivul invocat de magistrați: cele 29 de opere de artă se regăseau în declarațiile de avere ale lui Eva. Prin urmare, în baza deciziei pronunțate marți, acesta poate păstra tablourile, dar nu are voie să le vândă până la o hotărâre definitivă în dosarul în care este pus sub acuzare de DNA.

Iniţial, procurorul Emilian Eva a fost pus sub acuzare, sub control judiciar, pentru că a tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

DNA a decis însă să-l reţină pe Emilian Eva, pentru săvârşirea unor noi infracţiuni, respectiv luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii.

Eva a fost arestat preventiv în iulie anul acesta.