10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 8:49
No menu items!

Controversa continuă: lumea științifică, nemulțumită de răspunsurile găsite de echipa OMS la Wuhan

spot_img

Echipa de anchetă exclude ideea că virusul pandemic provine dintr-o scurgere de laborator, dar a oferit două ipoteze populare în mass-media chineză, cu cate lumea științifică nu se mulțumește, relatează revista Nature într-o analiză publicată miercuri.

Oamenii de știință spun că vânătoarea originilor pandemiei COVID trebuie să continue, după ce vizita unei echipe a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China nu a găsit răspunsuri la întrebări cheie despre modul în care coronavirusul a început să infecteze oamenii.

În cadrul unui briefing de presă din 9 februarie la Wuhan, China, membrii echipei OMS au raportat o serie de concluzii din ancheta lor de o lună în țară pentru originea coronavirusului, care a fost raportată pentru prima dată ca o boală misterioasă în decembrie 2019. Cercetătorii au ignorat în mare măsură teoria controversată conform căreia virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator și au sugerat că SARS-CoV-2 a trecut cel mai probabil persoanelor de la un animal intermediar – deja o ipoteză de vârf în rândul cercetătorilor. Dar echipa a oferit, de asemenea, două ipoteze promovate de guvernul chinez: că este posibil ca virusul, sau cel mai recent strămoș al acestuia, să provină de la un animal din afara Chinei și că odată ce virusul a circulat în oameni, s-ar fi putut răspândi la alții pe animale sălbatice înghețate și alte bunuri ambalate la rece.

Cercetătorii au făcut o evaluare mixtă a constatărilor anchetei. „Există încă pietre majore care trebuie înlăturate, deoarece orice investigație cu privire la originea virusului nu va fi realizată în două săptămâni”, spune Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Georgetown, cu sediul în Seattle, Washington. „Dar ceea ce este important este că acest lucru pune bazele unei anchete mai lungi în colaborare cu guvernul chinez”, spune ea.

Unii cercetători spun că echipa, care a inclus 17 cercetători din China și 17 oameni de știință internaționali, pare să fi pus întrebări relevante și să fi accesat cantități mari de date. „Se pare că echipa OMS și colaboratorii lor chinezi adoptă o abordare măsurată, cântărind în mod adecvat datele disponibile și vorbind cu oamenii potriviți”, spune David Robertson, un virolog la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie. Robertson spune că speră să fie publicate detalii mai fine în raportul anchetei, care este așteptat în curând.

Analiza completă pe Nature.