joi, 25 februarie 2021 - 15:01

Studiu în SUA: Două măști suprapuse reduc răspândirea COVID-19

Asigurarea faptului că o mască se potrivește perfect pe față și utilizarea a două măști ar putea reduce semnificativ expunerea unei persoane la coronavirus, au arătat miercuri experimentele de laborator descrise de oficialii sanitari din SUA, după cum relatează Reuters.

Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA (CDC) au efectuat în ianuarie experimente pentru a vedea cât de bine funcționează o mască de pânză peste o mască medicală cu trei straturi  și înnodarea buclelor urechii unei măști chirurgicale și apoi înfășurarea excesului de material aproape de față.

Au descoperit că ambele metode au contribuit la reducerea expunerii la aerosoli potențial infectați cu peste 90% în simulările de laborator.

Datele au arătat, de asemenea, că purtarea unei măști a contribuit la reducerea expunerii la particulele de aerosoli care au dimensiunea picăturilor care răspândesc COVID-19, în comparație cu purtarea fără mască.

Experimentele evidențiază faptul că „măștile funcționează și funcționează cel mai bine atunci când se potrivesc bine și sunt purtate corect”, a declarat pentru reporteri directorul CDC Rochelle Walensky.

Walesnky a adăugat că dispozitivele refolosibile cunoscute sub numele de montatori de mască erau, de asemenea, o opțiune pentru a îmbunătăți potrivirea unei măști.

Rezultatele unui experiment au demonstrat că masca medicală neînnodată a blocat singură 42,0% din particule dintr-o tuse simulată, iar masca de pânză a blocat singură 44,3%.

Combinația cu mască dublă a blocat 92,5% din particulele de tuse.

Într-un alt experiment, CDC a încercat să simuleze răspândirea COVID-19 în timpul respirației atunci când una sau ambele persoane sunt mascate corespunzător. În primul scenariu, cu doar sursa aerosolilor care purtau o mască, au descoperit că expunerea la coronavirus a fost redusă cu 82,2% la mascare dublă și 62,9% cu o mască chirurgicală potrivită, înnodată și fixată.

Când sursa și receptorul aerosolilor de respirație simulate au fost echipate ambele cu măști duble sau cu măști medicale înnodate și fixate, expunerea receptorului a fost redusă cu 96,4% și, respectiv, cu 95,9%, au constatat experimentele.

Cu mai multe variante de virus extrem de contagioase care circulă, ofițerul medical CDC John Brooks a declarat pentru Washington Post: „Orice putem face pentru a îmbunătăți potrivirea unei măști pentru a o face să funcționeze mai bine, cu atât mai repede putem pune capăt acestei pandemii”.