25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 18:55
No menu items!

Continuă negocierile între Guvern și ministere pentru încadrarea în ținta de deficit

spot_img

Proiectul bugetului de stat pe 2021 a depășit și cel mai recent termen promis pe prim-ministrul Florin Cîțu – joi dimineață. Motivul este același care a condus la depășirea tuturor termenelor acordate anterior: încadrarea într-o țintă de deficit de 7% din PIB, necesară pentru plafonarea datoriei publice și pentru a menține capacitatea de finanțare a țării pe piețele internaționale. Termenele precedente fuseseră 5 februarie, 8 februarie sau 10 februarie, după ședința de guvern.

Potrivit publicației G4Media, în interiorul guvernului au loc și la această oră negocieri între miniștrii de linie și Ministerul Finanțelor, fiecare ministru cerând un buget pe măsura necesităților de funcționare, dar și de investiții.

Pe de altă parte, premierul Cîțu le-a cerut tuturor miniștrilor să prezinte planuri de reformă și restructurare în agențiile și companiile subordonate, astfel încât bugetele alocate să se încadreze în țintele prezentate ieri: un deficit bugetar de 7,16% din PIB, o creștere economică de 4,3% și un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei.

Pe acest fond, premierul Cîțu a plecat la Bruxelles, unde le va da asigurări partenerilor europeni că România se va ține de promisiunea de scăderea treptată a deficitului bugetar.