4.4 C
București
marți, 2 martie 2021 - 9:24

Premierul Cîțu taie tot ce poate. Pensiile – NU mai cresc, sporurile – mai puține și mai mici, voucherele și gratuitatea pe CFR – eliminate

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, prima formă a OUG care prevede măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. 

Premierul Florin Cîţu a anunțat austeritate totală, pentru că trebuie luate măsuri, deoarece „aşa nu se mai poate”.

”Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile”, a afirmat premierul, potrivit news.ro

Premierul a reiterat ideea că pensiile vor creşte doar la 1 ianuarie 2022 și nu în septembrie 2021, aşa cum prevede în prezent legea pensiilor.

Şeful Executivului a explicat că efortul bugetar cu pensiile este de 19 miliarde lei în 2021.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. (…) De ce a fost important să luăm aceste măsuri. Ştiţi foarte bine, (…) vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a afirmat Cîţu.

O altă măsură îi privește pe studenți. Aceștia nu vor mai călători gratuit cu trenul, ci vor primi reducere de 50% la transportul feroviar.

De asemenea, voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate pentru anul 2021, fiind prelungită valabilitatea tichetelor din anii anteriori, care nu au putut fi folosite din cauza pandemiei.