Comandament pentru inundații la Ministerul de Interne. Ce măsuri s-au dispus

Ministrul de interne Carmen Dan a convocat Comandamentul pentru situații de urgență pentru a lua măsurile ce se impun în cazul zonelor afectate de inundații din țară.

Carmen Dan le-a transmis prefecților să analizeze acum dacă se impune trimiterea de ajutoare de primă necesitate pentru populație. „Mă refer acum la ajutoarele de la Rezervele de Stat și nu la cele care vor fi alocate de Guvern după ce se termină cu ploile și după ce facem evaluarea pagubelor. Această evaluare vă solicit ferm să o faceți în regim de urgență, imediat după ce situația o va permite”, a spus ministrul în ședința comandamentului.

MAI acționează în teren de peste 72 de ore cu toate forțele pe care le are la dispoziție – pompieri, polițiști, jandarmi. Media zilnică a celor care intervin depășește 15.000 de oameni. Acum, la această oră sunt peste 20.000 de oameni în teren și 7.300 de mijloace de intervenție de la toate structurile care acționează în teren – Pompieri, Jandarmi și Polițiști.

Sunt unități de pompieri în care, de ieri, s-a ridicat nivelul de alertă la ROȘU ceea ce înseamnă că toți angajații sunt la serviciu. „Efortul acestor pompieri este unul foarte mare și țin să le mulțumesc pentru asta!”, a spus ministrul

Utilaje dislocate

De joi, în mod succesiv, s-a început o manevră de forțe prin care au fost trimiși oameni și echipamente din județele fără probleme în cele aflate sub avertizări. Este vorba de motopompe și stații de potabilizare a apei.

Această manevră de forțe s-a făcut astfel:

  • în data de 28.06.2018 -dislocarea unei instalații de potabilizare a apei de la  ISU Vrancea către ISU Bacău, care acționează în zona Slănic Moldova;
  • în data de 29.06.2018 -dislocarea a 2 motopompe de mare capacitate și a 5motopompe de capacitate medie de la ISU Argeș, Giurgiu și București-Ilfov către ISUTeleorman;
  • în această dimineață a început deja dislocarea a:

-2 motopompe de capacitate medie de la ISU București-Ilfov,1 ISU Suceava și 1 la ISUBotoșani;

-1 stație de potabilizarea apei, 1 motopompă de capacitate medie,

-5 motopompe de capacitate mică de la ISU Cluj la ISUNeamț;

-1 motopompă de capacitate medie și 2 motopompe de capacitate mică de la Ciolpani la ISU Bacău;

-2 motopompe de capacitate medie de la ISU Sălaj la ISUBacău;

-2 motopompe de capacitate medie și 2 motopompe de capacitate mică de la ISU Călărași la ISU Bacău;

-2 motopompe de capacitate medie și 2 motopompe de capacitate mică de la ISU Galați la ISU Bacău;

-1 motopompă de capacitate mare, 1 motopompă de capacitate medie și 1 motopompă de capacitate mică de la ISU Ialomița la ISU Bacău;

-1 motopompă de capacitate medie și 1 motopompă de capacitate mică de la ISU Vrancea la ISU Bacău;

-1 motopompă de capacitate medie de la ISU Vaslui ISU Iași.

Apel către polițiștii rutieri

„Aici vreau să fac o precizare importantă pentru că am avut un eveniment în această dimineață în județul Bacău, când o mașină de pompieri aflată în misiune care tracta o ambarcațiune și se deplasa către zonele afectate a fost accidentată frontal de un șofer care circula cu viteză pe ploaie. Avem 6 subofițeri care care au suferit diferite leziuni și care sunt acum la UPU Bacău pentru investigații. Mașina de intervenție este avariată și nu a mai putut continua deplasarea. Este inadmisibil așa ceva și vreau Poliția Rutieră să fie foarte drastică față de astfel de șoferi inconștienți”, a spus ministrul de interne.

Pe parte de sprijin a populației, după Comandamentul care a avut loc joi, la Guvern, au fost trimise la toate prefecturile o circulară în care se solicită să se precizeze care sunt nevoile urgente și unde se impune trimiterea de ajutoare de la Rezervele de Stat.

„Eu vă rog foarte serios să rămâneți concentrați pe intervenție, dar să vedeți și care sunt nevoile oamenilor din localitățile afectate. Vorbiți cu primarii, mergeți în teren și în paralel cu acțiunile de degajare a apei, haideți să vedem dacă oamenii au apă potabilă și alimente de primă necesitate. Sunt cazuri unde oamenii au fost evacuați preventiv – asigurați-vă că au cele necesare – mâncare, îmbrăcăminte, pături…. Vedeți în ce condiții sunt spațiile de cazare temporară. Unde e nevoie putem aduce acele module speciale pentru cazarea temporară a celor evacuați. Am fost prefect și știu ce înseamnă astfel de momente iar de fiecare dată cel mai important este salvarea de vieți și ajutorarea oamenilor”, le-a tranmis Carmen Dan prefecților.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU