21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 15:58

Codruţ Olaru, membru CSM cu votul zdrobitor al procurorilor DIICOT

spot_img

Mai mult de jumătate dintre voturile care i-au adus fostului procuror general adjunct al României Codruţ Olaru victoria pentru un loc in viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) impotriva celor trei contracandidaţi  au fost date chiar de procurorii DIICOT pe care acesta i-a condus timp de sapte ani. Olaru i-a convins pe 130 dintre cei 250 de foşti subalterni să-i dea votul.

Cele 268 de voturi strânse de Codruţ Olaru îi garantează un loc în viitorul CSM, fără să mai fie nevoie de vreo altă departajare. Numărul de voturi este aproape dublu faţă de cel al urmatorului clasat – Alina Albu, candidatul susţinut de actuala conducere a DIICOT.

Candidatul DNA pentru CSM, Paul Dumitriu, a avut o prezenţă aproape nesemnificativă în tabloul final. Olaru l-a învins zdrobitor la voturi şi pe Romi Varga, candidat al Secţiei de Următire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

O situaţie atipică şi dificil de tranşat s-a înregistrat la nivelul reprezentanţilor aleşi de Parchetele de pe lângă Tribunale, unde votul a fost aproape egal împărţit între 3 candidaţi, decizia finală urmând să fie luată prin repetarea votului la Parchetul Tribunalului Constanţa – unde joi nu a fost înregistrat cvorumul cerut de lege.

Cel mai longeviv şef al DIICOT, apoi procuror general adjunct al României şi magistrat militar cu grad de general de brigadă, Codruţ Olaru, şi-a depus candidatura pentru a-i reprezenta în CSM pe procurorii cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar la inceputul lunii august. 

R.D.