2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 9:30
No menu items!

COD GALBEN de furtuni și caniculă. HARTA zonelor afectate

spot_img

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineață, o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat. Avertizarea este valabilă de vineri după-amiază până sâmbătă dimineață în 14 județe din vestul și nord-vestul țării.

Cele 14 județe aflate sub avertizare sunt: Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Bihor, Alba, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava și Botoșani.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 iunie, ora 16.00 – 18 iunie, ora 9.00, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crișana, în Maramureș, în vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20 -30 de litri/metrul pătrat).

În cea mai mare parte a țării vremea va fi caniculară, cu maxime cuprinse între 35 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent și local va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și podiș. În noaptea de vineri spre sâmbătă (17 spre 18 iunie), temperaturile minime vor fi, în general, peste 20 de grade C, caracterizând o noapte tropicală.

Specialiștii avertizează, pe de altă parte, că precipitațiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentrații reduse.

cod_galben_harta

R.D.