16.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 9:05
No menu items!

CNCAV: Doza a treia, inclusă în schema de vaccinare primară, în unele cazuri

spot_img

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat, luni, că cea de-a treia doză a vaccinului a fost inclusă în schema primară. 

Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty (Pfizer) și Spikevax (Moderna) constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului, anunță CNCAV.

Totuși, miercuri, specialiștii au decis că doza 3 poate fi inclusă, în unele cazuri, în schema de vaccinare primară.

Administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, se poate face la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2, administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2, anunță EMA.

În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară,  după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.

Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist, sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer), schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

În cazul Spikevax (Moderna), schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.