2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 8:37
No menu items!

Cine a fost Rafael?

spot_img

Cine a fost Rafael?

Născut la Urbino într-o familie de artişti, Rafael Sanzio a fost unul dintre cei mai importanţi pictori ai perioadei renascentiste italiene. Pictorul blândeţii, al esteticii delicate şi echilibrate, de o armonie perfectă, artistul Rafael a stabilit codurile frumuseţii moderne.

Pe când îşi ajuta tatăl la realizarea unor lucrări în oraşul natal, şi-a descoperit talentul pentru pictură. Tatăl său, Giovanni di Santi, i-a intuit genialitatea şi l-a trimis în Perugia, la atelierul pictorului Perugino, cel mai bun pictor italian al acelor vremuri.

La vârsta de şaptesprezece ani, Rafael a primit cel dintâi angajament, acela de a picta panoul de altar al Bisericii Sfântul Augustin din Citta di Castello, cu tema “Încoronarea Preafericitului Nicolae din Tolentino”.

Mai târziu, „Madonele” pe care le-a realizat s-au bucurat de un real succes, prin combinaţia senzuală de culori, ce crea strălucire şi seninătate: “Madona cu pruncul şi Sfântul Ioan copil”, “Madona smerită” şi „Madonna della Sedia„.

Ulterior, a preluat conducerea lucrărilor de construcţie a Bazilicii Sfântul Petru, fiind în slujba Vaticanului, dar primea şi comenzi particulare, lucrând foarte multe portrete şi compunând teme religioase.

Pictorul s-a stins din viaţă în vinerea mare, iar pământul s-a cutremurat, producând fisuri Logiilor pictate de el la Vatican.

Roxana Mera