6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:22
No menu items!

Palatul Brukenthal

spot_img

Palatul Brukental

Edenul transilvănean al oraşului Avrig, situat la poalele Munţilor Făgăraş, ocupă un loc deosebit în cadrul complexului de monumente cu valoare de patrimoniu. Localitatea a fost atestată documentar, purtând multiple mărturii ale trecutului şi impresionând cu edificiile proeminente.

Cel mai special obiectiv este ansamblul arhitectural baroc al reşedinţei de vară a lui Samuel von Brukenthal. Baronul, colecţionar de artă europeană, a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene cu funcţii publice importante în cadrul statului austriac, condus de împărăteasa Maria Theresa.

Ansamblul de inspiraţie vieneză este alcătuit dintr-un edificiu principal cu trei aripi, de care sunt alipite două clădiri anexa fără etaj. Clădirea cuprinde numeroase încăperi de locuit, altele utilitare şi camere de oaspeţi, iar, la primul etaj, se află un salon mare. Faţadele monumentului reflectă trecerea de la barocul târziu la clasicism, iar parcul reşedinţei de vară este amenajat în stil baroc târziu, fiind gândit ca un complex de grădini.

Astăzi, această locaţie minunată constituie muzeu naţional de mare atracţie turistică, incluzând bibliotecă şi galerii de artă ce adăpostesc cele mai valoroase colecții de picturi baroce din centrul și estul Europei.

Roxana Mera