37 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 18:39
No menu items!

Cetăţenii SUA, sfătuiţi să ia în calcul plecarea din Ucraina

spot_img

Departamentul de Stat a dispus ca familiile angajaţilor de la Ambasada SUA la Kiev să părăsească Ucraina, a anunţat un înalt oficial al Departamentului. De asemenea, cetăţenilor americani aflaţi în Ucraina li s-a transmis să ia în calcul plecarea.

Am autorizat plecarea unora dintre angajaţii de la Ambasada din Kiev şi am dispus ca toţi membrii familiilor angajaţilor să plece„, a declarat într-un briefing de presă, un înalt oficial al Departamentului de Stat.

De asemenea, gradul de risc pentru călătoriile în Ucraina este 4  din cauza „ameninţării crescute privind o acţiune militară rusească”. Gradul de risc era oricum la nivelul 4 – Nu călătoriţi, din cauza COVID-19, a adăugat el.

Conform oficialului, aceste decizii au fost luate ca urmare a numeroaselor avertismente privind eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza ţara şi de a submina securitatea cetăţenilor ucraineni şi a celor care au rezidenţă sau vizitează Ucraina.

„Nu avem prioritate mai mare decât siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani şi aceasta include şi personalul Guvernului american şi familiile acestuia”, a precizat el.

„De ce am luat această decizie? Considerăm că o invazie rusească este iminentă? Aşa cum a declarat preşedintele Biden, o acţiune militară a Rusiei poate avea loc în orice moment”, a adăugat oficialul.

El a recomandat ca cetăţenii americani aflaţi în prezent în Ucraina să părăsească ţara cu mijloace proprii sau cu zboruri comerciale.

„Continuăm să urmăm calea democraţiei. Dar dacă Rusia optează pentru escaladarea situaţiei, atunci condiţiile de securitate, în special de-a lungul graniţelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia şi în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile şi se pot deteriora rapid. Luăm aceste măsuri din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei faţă de Ucraina„, a precizat oficialul.

Totodată, el a subliniat că măsurile au fost luate pentru siguranţa cetăţenilor americani, ceea ce nu înseamnă o diminuare a sprijinului pentru Ucraina.

Ambasada SUA la Kiev continuă să funcţioneze şi însărcinatul cu afaceri Kristina Kvien, rămâne la post.

R. Dan