18.9 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 21:53
No menu items!

Ce influență au echipamentele digitale asupra memoriei umane

spot_img

O supra-dependență de computere și motoare de căutare slăbește memoria oamenilor, potrivit unui studiu al Universității din Birmingham, citat de BBC.

Analiza arată că foarte mulți oameni utilizează computerele în loc să memoreze informațiile.

Foarte mulți adulți încă pot să își aducă aminte numere de telefon din copilărie, dar nu pot să memoreze numerele actuale de telefon ale rudelor. Această tendință împiedică formarea amintirilor pe termen lung, pentru că o informație venită ”pe tavă” poate fi deseori uitată imediat.

Studiul a examinat obiceiurile de memorare în cazul a 6.000 de adulți din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda și Luxemburg. Peste o treime din aceștia apelează la computer pentru a-și aduce aminte vreo informație. În Marea Britanie este cel mai mare indice – peste jumătate caută răspunsul întâi online.

”Creierul nostru cimentează o amintire de fiecare dată când o readucem și, simultan, uită informațiile nerelevante care ne distrag atenția. Procesul de aducere aminte este o cale foarte eficientă de a crea o memorie permanentă. Prin contrast, a repeta în mod pasiv informațiile, de exemplu prin căutarea pe Internet, nu creează o memorie solidă de durată”, a afirmat Maria Wimber, de la Universitatea Birmingham.

Oamenii s-au obișnuit să-și folosească computerele ca pe o ”extensie” a creierelor. Astfel, s-a dezvoltat ”amnezia digitală”, care constă în tendința oamenilor de a uita informații importante, având convingerea că acestea vor putea fi găsite imediat într-un dispozitiv electronic.

T.S.