9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 0:21

SUA tranșează disputa cu Rusia pe tema Siriei

spot_img

Statele Unite nu vor coopera militar cu Rusia în Siria, deoarece strategia Moscovei este “tragic eronată”, a anunţat secretarul american al Apărării, Ashton Carter, miercuri, la Roma. Acestea sunt cele mai dure declaraţii pe care Carter le-a făcut până în prezent pe această temă, relatează Reuters.

SUA sunt dispuse, însă, să participe la un dialog tehnic, de bază, cu ruşii, într-o încercare de a obţine securitatea piloţilor.

“Nu suntem pregătiţi să cooperăm într-o strategie care, aşa cum am explicat, este eronată, tragic eronată, din partea Rusiei”, a declarat Carter, aflat într-o vizită la Roma. El a reiterat acuzaţiile americane, potrivit cărora atacurile aeriene ruseşti nu se concentrează asupta jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria luna trecută, susţinând că urma să vizeze SI. Însă avioanele ruseşti ar fi lovit alte grupări – ale rebelilor care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul Moscovei. Unele dintre aceste grupări sunt susţinute de Washington.

“În pofida a ceea ce spune Rusia, nu am convenit să cooperăm cu Rusia, atât timp cât ei continuă să dea curs unei strategii greşite şi să lovească aceste ţinte”, a declarat Carter.

“Ceea ce vom face noi este să continuăm discuţiile tehnice, de bază, cu privire la securitatea profesională a piloţilor noştri care zboară în Siria. Asta e tot. Vom ţine canalul deschis, deoarece este o problemă de securitate şi de siguranţă pentru piloţii noştri”, a adăugat el.

Statele Unite au avansat diverse propuneri, inclusiv simple protocoale de securitate – precum păstrarea unei distanţe de siguranţă între aeronave americane şi rusești şi utilizarea aceloraşi frecvenţe radio în cazul lansării unor mesaje de salvare -, potrivit unor oficiali, care precizează că aceste protocoale sunt similare reglementărilor din aviaţia civilă.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a anunţat marţi că Statele Unite aşteaptă răspunsul oficial al Rusiei cu privire la sugestiile SUA.

Adjunctul ministrului rus al Apărării Anatoli Antonov a declarat marţi că armata rusă este de acord, în principiu, cu propunerile americane cu privire la coordonarea zborurilor în Siria.