50 de lei pe lună, bani de grădiniță pentru copiii din familii defavorizate

Deputaţii au adoptat proiectul care prevede acordarea, în fiecare lună, de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate, pentru a stimula participarea acestora la învăţământul preşcolar. De această măsură ar urma să beneficieze 11.000 de copii, iar costurile totale se ridică la 39 de milioane de lei.

Deputaţii au adoptat proiectul cu 289 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 5 abţineri. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari ALDE, printre care şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit proiectului, în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate, al creşterii accesului la educaţie a acestora, se instituie stimulentul educaţional sub formă de tichete sociale.

Finanţarea acordării stimulentului educaţional se va face din bugetul de stat prin sume defalcate din TVA alocate prin bugetele locale cu acestă destinaţie.

Tichetele se emit de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor. Valoarea nominală a tichetelor se raportează la indicele social de referinţă şi este de 0,1 IRS, adică 50 de lei. Din aceste tichete se vor putea cumpăra produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite.

Potrivit proiectului, 11.000 de copii ar urma să beneficieze de aceste tichete de la 1 ianuarie 2016, efortul bugetar fiind de 39 de milioane de lei pentru anul viitor.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să fie trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

NICIUN COMENTARIU