13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 11:55

Ce este ayurveda?

spot_img

Ce este ayurveda?

Ayurveda este o ştiinţă indiană de vindecare a omului, ce are ca scop echilibrul dintre trup, suflet, spirit şi lumea înconjurătoare. Pentru ca acest ideal existenţial să poată fi atins, înţelepţii vindecători din India au alcătuit un program bazat pe patru trepte: exerciţii fizice şi respiratorii, regim alimentar specific, purificare şi meditaţie.

Ayurveda are la bază următoarea teorie: corpul omenesc este un proces dinamic, într-un echilibru fluid permeabil şi într-o interacţiune permanentă cu mediul. Acest proces este supus unei instanţe supreme de comandă şi echilibru, desemnată prin termenul de conştiinţă.

Medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene, cu origine in Vede și cu principii valorificate în terapii alternative. Inițial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valența tămăduitoare a sunetului sau cuvântului, fiind cel mai vechi sistem de medicină din lume.

Ayurveda clasică s-a dezvoltat și practicat tradițional pe teritoriul Indiei, fiind preluat de budism și dus în Tibet, Thailanda, Birmania, dezvoltând și combinând specificuri locale. Medicina tibetană asociază noțiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze în legătură cu cele cinci elemente și teoria circulației energiei în meridiane.

Ayurveda are succes, fiind în plin avânt în multe țări ale lumii, iar, în România, există deja clinici particulare și cursuri specializate. În perioada medievală, Ayurveda a fost îmbogățită de cercetările alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestec de plante și diferite minereuri sau metale preparate prin coacere lentă repetată la foc.

Roxana Mera