10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 5:45

CCR anulează regimul amenzilor din timpul stării de urgență. Cine nu a plătit se poate adresa instanței

spot_img

Sute de procese vor putea fi deschise împotriva amenzilor date în perioada stării de urgență de polițiștii naționali sau locali. Contravenienții vor avea de acum și un motiv în plus.

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat marți, neconstituțională în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență.

Din momentul publicării deciziei CCR, autoritățile nu vor mai putea aplica amenzi din cauza nerespectării ordonanțelor militare referitoare la regimul de deplasare și declarațiile pe proprie răspundere. 

CCR a declarat că OUG de mărire a amenzilor este neconstituțională, pentru că nu are suficientă claritate și predictibilitate. Amenzile se acordau subiectiv, a susținut Avocatul Poportului. Amenzile vor fi anulate doar dupa ce se vor depune contestatii la tribunal.

Avocatul Adrian Cuculis a precizat, miercuri, la Antena 3, că, „prin decretul președintelui, s-au suspendat termenele de decădere și prescripție. Astfel, chiar dacă s-au depășit termenele de 15 zile, pot face contestație chiar și acum. În plus, polișiștii nu mai pot aplica amenzi”.

Fostul Avocat al Poporului, profesorul Gheorghe Iancu, a precizat, la Antena 3, că românii care au plătit deja amenda, nu mai pot contesta. Însă, cei care nu au plătit, pot contesta în instanță procesul-verbal și acesta trebuie anulat.