9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:10

Castelul Corvinilor, gazda filmelor de Hollywood

spot_img

Când spui Hunedoara gândul îți zboară automat la Castelul Corvinilor. În ultimii ani, pe lângă sutele de mii de turiști, castelul a găzduit producția mai multor filme hollywodiene.

În parcursul istoriei sale contemporane, Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, a fost gazda si cadrul realizării mai multor productii cinematografice de prestigiu. “Castelul Corvinilor este un loc interesant pentru producătorii de film, au fost turnate destul de multe filme.“, a spus directorul muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.

Criteriile pentru care castelul de la Hunedoara este ales de către producatorii de film sunt: integralitatea monumentului, generozitatea suprafețelor în incintă și spațiul de protecție a monumentului, arhitectura propriu-zisă si serviciile aferente oferite de către mediul urban și, opțional, de către mediul rural, aflat în vecinatatea castelului, mediu care îsi conservă relativ bine tradițiile. Printre filmele turnate aici, amintim „The Nun“, „Blood Rayne“, „Regii belestemați“, „Ghost rider“, cu Nicholas Cage, „ Vlad Țepeș“ și altele. 

 

Productia cinematografica reprezinta, pâna în prezent, singura modalitate prin care în castel se reediteaza pentru scurta durata atmosfera specifica pe care a avut-o odinioara, sau prin care vizitatorul contemporan, atunci când i se permite, traieste momente speciale într-o ambianta de curte medievala.

Castelul, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, a fost readus la viață cu ajutorul fondurilor europene. 5 milioane de euro, bani de la Bruxelles, au contribuit la renașterea sa. Autoritățile locale vor să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro.