Carmen Dan nu demisionează: Am trimis Corpul de control la IGPR. Am dovada acceptului lui Cătălin Ioniță de preluare a șefiei Poliției / FOTO

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a anunţat, joi seară, că nu va demisiona de la conducerea instituţiei. Ea a prezentat, în schimb, documentul ce reprezintă acceptul iniţial al șefului DGA, Cătălin Ioniţă, de a prelua conducerea Poliţiei Române, deşi ulterior, în urma presiunilor făcute asupra sa, acesta a pregătit un raport prin care refuza numirea.

Principalele declarații ale ministrului afacerilor interne: 

  • Ca urmare a documentelor și informațiilor apărute în spațiul public, am dispus astăzi trimiterea Corpului de control al ministrului la IGPR pentru investigarea evenimentului privind agresiunea sexuală din decembrie 2016. Conform fișei de eveniment, autorul era indicat domnul Eugen Stan. Pentru a mă asigura că domnul Despescu îi va prezenta un raport corect premierului, am dispus această verificare, pentru că o instituție nu se poate verifica singură. Acest tip de evenimente – fapte comise de angajați – se încadrează în categoria faptelor pentru care sunt informați toți șefii instituției. Informația a ajuns obligatoriu la domnul Despescu.
  • În legătură cu împuternicirea domnului Cătălin Ioniță. Am aici dovada acceptului domnului Ioniță. Acest acord a ajuns și la domnul prim-ministru. (…)Sintetizând, avem, pe de o parte, documente, pe de altă parte vorbe. Acordul a fost semnat marți.

  • Marți am avut o discuție clară cu chestorul Ioniță care a acceptat propunerea, exprimându-și determinarea de a prelua această funcție și de a începe o reformă reală. După discuție, a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea. Imediat după, am anunțat schimbarea șefului Poliției. Apoi, s-a declanșat o campanie de denigrare a domnului Ioniță și a familiei sale. Aceleași acuzații nu au constituit o problemă în 2006 pentru nimeni.

  • Miercuri dimineață, la ora 6.27, am primit un mesaj de la domnul Ioniță, prin care îmi cerea o întâlnire. Apoi, mi-a comunicat că are rețineri pentru a merge înainte. Am convenit să așteptăm decizia premierului în privința schimbării domnului Despescu. 

  • Am avut, după ședința de guvern, o discuție cu premierul Tudose. Nu m-a întrebat absolut nimic despre chestorul Ioniță. Nu am avut nicio discuție cu premierul despre chestorul Ioniță, iar de la Ministerul de Interne nu a plecat niciun comunicat referitor la acesta. Ulterior, chestorul Ioniță mi-a spus că a avut o discuție cu premierul care l-a sunat la ora 15.30. A fost întrebat dacă mai vrea să fie șef al Poliției. I-a spus că nu. (…)Ca om, pot înțelege asta. Aspectele personale le poate comunica doar domnul Ioniță.

  • Nu știu ce răspuns se aștepta să primească premierul de la chestorul Ioniță, după ce anunțase cu două ore înainte că nu îl mai schimbă pe domnul Despescu.

  • Până la a fi acuzată de minciună e cale lungă.

  • În privința demisiei. Miniștrii se aprobă în forurile de conducere ale partidelor Coaliției și tot acolo se aprobă cererile de demisie.

Iată și documentul care atestă că șeful DGA a acceptat să preia șefia Poliției: 

 

 

NICIUN COMENTARIU