Carmen Dan: În orice stat european, unde sunt conflicte violente mai frecvente ca în România, statul intervine în forță

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, că jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici, ea precizând că va prezenta în cadrul CSAT aspectele care ţin de siguranţa naţională, referitoare la mitingul de vineri, dacă i se va solicita acest lucru. În plus, ministrul a atras atenția că ceea ce s-a întâmplat vineri seara, la protestul din Piaţa Victoriei, este “grav” şi nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea.

Acțiunea de aseară nu a fost o dispută între jandarmi și cetățenii pașnici care au dorit să protesteze. Cei împotriva cărora s-a intervenit aseară nu au avut nimic de a face cu diaspora. Aici vorbim de huligani periculoși care au atacat autoritatea statului. Iar statul nu înseamnă numai Jandarmeria Română.“, a explicat ministrul afacerilor interne. 

Carmen Dan a reafirmat, sâmbătă, că nu a intervenit în niciun mod în coordonarea acţiunilor Jandarmeriei. Ministrul a declarat, la sediul MAI, că şi-a întrerupt concediul de odihnă pentru a se afla în minister, fără a fi implicată, însă, în deciziile operative ale structurilor MAI. “Da. Am întrerupt ieri concediul şi am făcut asta pentru eu ştiu ce înseamnă responsabilitatea acestei funcţii publice, însă asta nu înseamnă că am intervenit în vreun fel în coordonarea operativă a structurilor care au acţionat aseară“, a afirmat Carmen Dan.

Ministrul a lansat public un apel la funcţionarii din subordinea MAI să spună dacă au primit ordin de la ea pentru a interveni în Piaţa Victoriei. “Invit public să iasă orice angajat al MAI, de la orice nivel, care a primit un ordin direct de intervenţie operativă din partea ministrului Carmen Dan”, a transmis ministrul. 

64 de echipe de anchetatori, pentru identificarea huliganilor

Potrivit ministrului afacerilor interne, 64 de echipe formate din poliţişti şi procurori lucrează la identificarea persoanelor implicate în violenţele de vineri seară din Piaţa Victoriei.

Carmen Dan a declarat, sâmbătă, că “violenţelor din ultimele zile li se va răspunde pe măsură”.

“Urmare a violenţelor de aseară, Poliţia Română, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 lucrează pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în faptele de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi distrugere. Sunt constituite 64 de echipe operative care, în baza imaginilor şi fotografiilor avute la dispoziţie, vor identifica aceste persoane responsabile. Această activitate este, însă, una complexă şi se derulează cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică, fiind vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate în procesul de identificare a autorilor violenţelor”, a afirmat ministrul afacerilor interne. 

Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici

Departe de mine intenţia de amesteca planul politic cu cel operaţional. Însă, în calitate de ministru al afacerilor interne, sunt câteva aprecieri pe care doresc să le fac şi fac asta pentru că în ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici şi nu numai la adresa Jandarmeriei şi faţă de acţiunea Jandarmeriei. Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici. Jandarmii reprezintă o structură care respectă legea şi ierarhia militară, însă, în faţa acestor acuze, eu am această obligaţie de a face aceste precizări“, a mai afirmat Carmen Dan.

Ea a spus că aspectele care ţin de siguranţa naţională vor face obiectul unei informări către CSAT dacă i se va solicita.

“Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în cadrul CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care ţin de siguranţa naţională şi de atribuţiile, competenţele şi modul de colaborare dintre instituţiile din sfera securităţii naţionale”, a mai menţionat ministrul Afacerilor Interne.

Despre declarațiile lui Klaus Iohannis

Ministrul afacerilor interne consideră că reacţia preşedintelui Klaus Iohannis pe tema intervenţiei jandarmilor la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei a fost una “prematură”. Dan a declarat că Parchetul Militar are competenţe de a se pronunţa asupra acţiunilor Jandarmeriei, nu şeful statului. “Apreciez că reacţia de aseară a domnului preşedinte de a caracteriza ca brutală acţiunea Jandarmeriei a fost prematură. Despre legalitatea acţiunilor Jandarmeriei nu domnul preşedinte trebuie să se pronunţe, ci Parchetul Militar”, a afirmat Carmen Dan.

Ministrul de Interne şi-a exprimat speranţa că aprecierea preşedintelui “nu va influenţa imparţialitatea care trebuie să caracterizeze un act de justiţie”.

Dacă aceste violenţe ar fi avut loc în faţa oricărei alte instituţii a statului, indiferent cum s-ar numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot aşa ar fi fost apreciată acţiunea jandarmilor, pentru că intervenţia lor ar fi fost aceeaşi, de a restabili ordinea publică”, s-a întrebat retoric Carmen Dan.

Ministrul afacerilor interne a făcut apoi un apel la acei protestatari care ar putea participa la noi manifestaţii în Piaţa Victoriei să se delimiteze de factorii provocatori şi instigatori la violenţă.

Totodată, Dan a cerut, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, ca jandarmii să nu ţină cont de declaraţiile politice şi să intervină, conform legii, în cazul unor noi violenţe.

Având în vedere că inclusiv diseară (sâmbătă seară – n.r.) sunt anunţate manifestaţii publice, rog participanţii la aceste acţiuni să se delimiteze de tot ce înseamnă factori provocatori şi instigatori la violenţă şi cer forţelor de ordine să nu se lase intimidate de declaraţiile politice şi să acţioneze numai în strictă conformitate cu legea”, a afirmat Carmen Dan.

Potrivit ministrului, viaţa şi sănătatea jandarmilor care au acţionat vineri seară în Piaţa Victoriei sunt mai importante decât orice analiză.

Carmen Dan i-a vizitat, în cursul zilei de sâmbătă, pe jandarmii spitalizaţi după violenţele din Piaţa Victoriei.

Jandarmii care se află la Spitalul Floreasca sunt acum într-o stare mai bună, iar asta pentru mine este cea mai bună veste. Am ţinut să îi văd personal, să vorbesc cu ei, pentru că, mai presus de orice analiză şi apreciere, cred că sănătatea şi viaţa oamenilor care şi-au făcut datoria, aplicând legea, trebuie să primeze. În ceea ce priveşte tânăra angajată a Jandarmeriei, deşi este în continuare într-o stare de şoc traumatic, i-am simţit voinţa şi puterea de a merge mai departe şi recunoştinţa că nu şi-a pierdut viaţa“, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a precizat că toate cele şase persoane care provin din rândul manifestanţilor şi care se mai află sub supraveghere medicală la spitalele Universitar şi Floreasca sunt “în afara oricărui pericol”.

R.D.

NICIUN COMENTARIU