7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:18
No menu items!

Care sunt șansele ca Arsenie Boca să fie înscris în Calendarul Sfinților

spot_img

Mitropolia Ardealului și Episcopiile Devei și Hunedoarei au început demersurile pentru ca Părintele Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, să fie canonizat.

Procesul de canonizare este însă unul anevoios, care poate dura câțiva ani. În această perioadă, se strâng dovezi despre viața lui Arsenie Boca, dar și despre minunile pe care acesta le-ar fi făcut.

Canonizarea unui sfânt cuprinde apoi mai multe etape. O comisie specială îi analizează candidatului faptele, viața și sfârșitul vieții, credința, scrierile, faptele minunate și multe alte. Toate aceastea sunt apoi prezentate mai marilor Bisericii, care iau decizia.

Un criteriu important îl reprezintă evlavia populației, iar Părintele Arsenie Boca este adulat de sute de mii de credincioși. A devenit un fenomen și, săptămânal, zeci de mii de oameni merg să se roage la mormântul acestuia de la Prislop. De altfel, Părintele Arsenie Boca e considerat deja de mulți ortodocși un sfânt al zilelor noastre.

Putem vorbi de un fenomen al evlaviei populare, dar trebuie sa facem distincție între evlavia autentică și superstiția, bigotismul multora dintre cei care merg la mormânt. Părintele Arsenie Boca a fost cel mai mare contestatar al pseudomisticismului.

preot Cornel Stoica
purtător de cuvânt al Patriarhiei Române