13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:40
No menu items!

Consiliul Concurenţei a sancţionat 10 companii din domeniul gazelor naturale pentru stabilirea unui preț unic

spot_img

Consiliul Concurenţei a anunțat marți că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 920.069 lei zece companii din domeniul gazelor naturale pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Cele zece firme sancționate sunt un distribuitor de gaze naturale şi nouă executanţi de lucrări în domeniu:

  1. SC WIROM GAS SA -788.017 lei;
  2. SC DORNACOR SRL – 17.650 lei;
  3. SC ELISAN SRL – 20.943 lei;
  4. SC INSTPRO SRL – 31 680 lei;
  5. SC MELPREST SRL -3.534 lei;
  6. SC RODIMAR I EXIMP SRL – 12.488 lei;
  7. SC SC MELIORSTAL SRL- 499 lei;
  8. SC METALICA PROD SRL- 1029 lei;
  9. SC MIRAL INSTAL COMPANY SRL- 39.051 lei
  10. SC TMG CONPREST SRL -5.498 lei

”Autoritatea de concurenţă a constatat, în cadrul unei investigaţii, că din iniţiativa Wirom, companiile au participat la o întelegere având ca obiect stabilirea unui preţ unic pentru instalaţiile standard de utilizare”, se arată în comunicatul citat.

”Contractele dintre distribuitorul de gaze şi executanţii de lucrări conţineau clauze anticoncurenţiale prin care se stabilea un preţ fix pentru realizarea instalaţiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preţ mult mai mare, faţă de cel practicat înaintea înţelegerii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Patru companii – MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company şi SC TMG Conprest – au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

La stabilirea sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a ţinut cont de faptul că, la momentul înţelegerii, legislaţia în domeniul gazelor prevedea că distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrărilor conexe. Odată cu modificarea legii (123/2012), această piaţă s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrări poate fi făcută de orice persoană fizica sau juridică autorizată de ANRE.

Companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale sunt încurajate să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate, precizează Consiliul Concurenței.

T.S.