8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 12:37

Când va vota Parlamentul prelungirea stării de urgență

spot_img

Conducerile Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, prin videoconferință, ca ședința online pentru votul de încuviințare sau de respingere a prelungirii stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile, decizie luată prin Decret prezidențial, să se desfășoare joi, 16 aprilie 2020, de la ora 12.00. Votul va fi electronic pentru a reduce riscurile asociate epidemiei de coronavirus.

Starea de de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

Liderii principalelor partide parlamentare din opoziție,  PSD, Pro România și ALDE, au anunțat că nu vor vota pentru prelungirea stării de urgență.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită prin decret, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.