12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:20
No menu items!

Când și-a pus Orban primele semne de întrebare cu privire la Florin Cîțu

spot_img

Ludovic Orban a explicat, într-o emisiune la Realitatea Plus, cum a ajuns Florin Cîțu vicepreședinte PNL în 2016, dintr-un ilustru necunoscut, și când și-a pus primele semne de întrebare cu privire la acesta.

Declicul s-a produs abia anul acesta, în ianuarie, când abia instalat în fotoliul de premier, Florin Cîţu a început să schimbe oamenii pe care Orban îi pusese, anterior în funcții, cu acordul partidului. Toate schimbările s-au făcut fără ca Florin Cîțu să se consulte cu partidul sau cu fostul premier,

„Mi-a dat afară… adică a dat afară nişte colegi de partid din funcţiile de consilier de stat, de şef al Corpului de Control. Nu am nimic împotrivă să vrei să-ţi formezi echipa ta. Dar când tu ai nişte colegi de partid care ocupă nişte funcţii publice care, culmea, au fost susţinuţi de preşedintele PNL când ocupa poziţia de premier, tu nu ai voie să arunci un blam public asupra colegilor tăi, demiţându-i fără măcar să le dai un telefon. Orice demitere dintr-o funcţie de secretar de stat, de consilier de stat, te întreabă oamenii: ‘dar ce ai făcut? cu te ai greşit, de ce te-a demis ăla din funcţie?’. Nu aşa se face!  În mod normal îl chemi pe om, îi spui… Ca să nu spun că nu m-a informat pe mine. Despre asta era vorba. Acela a fost primul moment în care mi-am pus primul semn de întrebare mare legat de onestitatea colaborării. Nu poţi să dai afară oameni care se află în funcţii importante, care sunt colegi de partid, fără să-i informezi, fără să le dai şansa de a avea un exit onorabil. Nu mai zic că în mod normal trebuia să le ofere altceva”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus. 

Orban a mai explicat cum a ajuns Florin Cîțu, dintr-un ilustru necunoscut, senator și vicepreședinte în PNL, la numai o lună de la înscrierea în partid, în 2016. Orban a precizat că actualul premier nu a fost nici preferatul său, nici al lui Iohannis pentru funcția de ministru de Finanțe.

Domnul Cîţu s-a înscris în PNL în octombrie sau noiembrie 2016 şi a fost susţinut pe listele de candidaţi la Senat în Bucureşti, în alegerile din decembrie 2016, propus de Alina Gorghiu, probabil de Isar, prietenul domnului Cîţu şi, practic, pus pe listele de Bucureşti în 2016. Eu nu eram președinte și în 2016 m-am retras din viața politică, nu am candidat în 2016, ca urmare a dosarului DNA, instrumentat înainte de începerea efectivă a campaniei pentru primar general.

Florin Cîțu a fost verificat pentru că a fost ministru de Finanțe.

Nu Alina Gorghiu m-a convins să îl susțin pentru poziția de vicepreședinte al PNL pe Florin Cîțu, stați liniștit, nici domnul Isar, nici domnul Iohannis. A fost decizia mea.

Am avut altă preferință, dar am fost refuzat, așa că l-am propus pe Cîțu. Nu a fost impus de președintele Iohannis ca ministru de Finanțe”, a mai declarat Orban la Realitatea Plus.

M. Nedelcu