8.6 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 20:02

Calculatoare primite de la fundația lui Bill Gates, rămase nefolosite

O situaţie neobişnuită, înregistrată deja în trei comune din Vâlcea: bibliotecile au primit gratuit calculatoare conectate la internet, din partea fundaţiei lui Bill Gates, dar le-au pierdut, pentru că nu le-au folosit suficient, conform Digi24.

În urmă cu doi ani, comuna Făureşti primea din partea Fundaţiei Bill Gates patru calculatoare, ce valorau atunci 2.500 de dolari.

Cele patru calculatoare nu au mai funcționat din primăvara aceasta pentru că bibliotecara a ieșit la pensie.

„Nu am angajat alt bibliotecar cu toate că bani existau până la sfârșitul anului, era prins în buget. Am avut alte priorități”, a spus Ion Ţârvuică, primarul comunei Făurești.

Aşa că biblioteca, unde există şi peste şapte mii de volume a fost închisă, spre dezamăgirea localnicilor.

„Era și internet acolo. Erau mulţi copii care mergeau, se mai jucau. Mai citeau câte o carte acolo”, spune un localnic.

În altă comună din Vâlcea, cele trei calculatoare primite prin programul Biblionet nici măcar n-au fost pornite, în doi ani de zile. Motivul – primăria nu-şi permite să angajeze un bibliotecar. Aşa că oamenii din Roeşti nici măcar n-au ştiut că ar fi putut folosi gratuit computerele conectate la internet.

Conform contractului cu Fundaţia Bill Gates, calculatoarele ar fi trebuit să funcţioneze cel puţin 40 de ore pe săptămână. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cele două primării au rămas fără computere, care au ajuns la Biblioteca Judeţeană Vâlcea.

„Sistemul de monitorizare implementat odată cu programul permite verificarea în timp real a funcţionării tuturor celor 400 de computere din judeţul Vâlcea”, spune Valentin Smedescu, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea.

În total, şapte comune din Vâlcea au rămas sau vor rămâne fără calculatoarele primite prin programul Biblionet, pentru că nu le-au folosit suficient.