5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 12:09
No menu items!

Broccoli, ideal pentru metabolismul feminin

spot_img

 Broccoli, ideal pentru metabolismul feminin

Broccoli merită numele de legumă a femeilor pentru o serie de proprietăți binefăcătoare mai ales pentru metabolismul feminin.

Broccoli conține glucide, vitamina A, C, în cantități impresionante.  În 200 de grame de broccoli se găsește mai multă vitamina C decât într-o portocală. Totodată, broccoli este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, acid folic și minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, dar și sulf și vitamina K. Broccoli are o concencentrație ridicată de alți antioxidanți puternici, precum lutenina, zeaxantina și beta-carotenul.

Broccoli conține o cantitate foarte mare de calciu, în 100 de grame de broccoli fiert fiind 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajută la absorbția calciului.

Nutriționiștii susțin că broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în substanțe anticancerigene, fiind eficientă în combaterea cancerului pulmonar, de prostată și vezică urinară.

Combinația de minerale și calitățile sale anticancerigene fac din broccoli o legumă ideală pentru femei. Este recomandată femeilor mai ales în cursul sarcinii, pentru conținutul mare de fier. O serie de substanțe din broccoli au capacitatea de a regla tulburările menstruale și premenstruale și de a preveni acumularea de lichide.

Conținutul mare de sulf are efecte benefice antivirale și antibiotice. Broccoli, un excelent cardioprotector, are capacitatea de a regla tensiunea și de a o menține în limite normale. Proprietățile antiinflamatorii a sulforafanului din broccoli pot preveni apariția unor prejudicii ale vaselor de sânge care pot fi cauzate de tulburări cronice asociate nivelului crescut de zahăr din sânge.

Broccoli este o sursă bogată de kaempferol și izotiocianati, ambele fiind fitonutrienti cu proprietăți antiinflamatorii,  kaempferolul având capacitatea de a diminua impactul reactiilor alergice asupra organismului. Broccoli conține și cantități semnificative de acizi grași Omega 3, care sunt cunoscuți pentru capacitățile lor antiinflamatorii.

Această legumă conține foarte multe fibre solubile si insolubile și foarte puține grăsimi saturate, fiind ideal în curele de slăbire. Fibrele solubile ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) din organism. Fibrele (în special cele insolubile) previn constipația, mențin nivelul de zahăr din sânge la parametrii normali și împiedică supraalimentarea.

Fitonutrienții speciali din broccoli ajută la toate etapele de detoxifiere a organismului, inclusiv la activarea, neutralizarea si eliminarea deseurilor toxice din organism.

C.I.