25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:45
No menu items!

Avertismentul directorului SRI: Nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste

spot_img

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig avertizează că extremiştii Stat Islamic nu atacă doar instituţii,ci iau la ţintă şi oamenii de rând, şi nici o ţară nu poate spune că este feită de atacuri teroriste.

246 de persoane bănuite că aveau legături cu teroriştii au fost oprite anul acesta să intre în România. Directorul SRI spune, într+un interviu pentru adevărul.ro, că 70% dintre acete persoane aveau legături directe cu ISIS, sau erau influenţaţi de membri ai grupării teroriste.

Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. (…) Ne confruntăm cu persoane care aderă la grupări teroriste de la distanţă, pe internet, vorbim de radicalizare şi autoradicalizare online, de acţiuni teroriste greu predictibile. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale.

Eduard Hellvig, directorul SRI

În România, 9.000 de persoane suspectate că ar avea legături cu activităţi teroriste sunt date în consemn la frontieră. Directorul SRI susţine că teroriştii se folosc de tehnologii de ultimă generaţie atunci când pun la cale atacuri, aşa că legislaţia din România ar trebui actualizată – trebuie reglementate cartelele PrePay şi trebuie creată o lege a securităţii cibernetice. Ca un exemplu negativ, Eduard Helvig a mai afirmat în acelaşi interviu că în multe zone de conflict, membrii unor grupări teroriste au folosit cartele telefonice româneşti.

Vă spun însă foarte direct: convingerea mea e că, dacă nu facem tot ceea ce trebuie, în timp util, pentru a stopa acest val de recrudescenţă teroristă, care s-ar putea abate şi asupra României, ne-am putea confrunta cu situaţii pe care nu şi le-ar dori nimeni în această ţară. (…) Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că aceste cartele preplătite româneşti sunt folosite în diferite zone în care se desfăşoară activităţi de natură teroristă.

Eduard Hellvig, directorul SRI

Anul trecut, Parlamentul a încercat să modifice legea şi să condiţioneze cumpărarea cartelelor prepay de prezentarea unui act de identitate. Curtea Constituţională a considerat că se încalcă legea fundamentală, aşa că actul normativ nu a mai intrat în vigoare.