13.3 C
București
joi, 9 mai 2024 - 9:57
No menu items!

Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen cu frontierele terestre

spot_img

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, insistă asupra vetoului țării sale cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Karner a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, că Austria se va opune în continuare aderării depline la Schengen, potrivit Krone.

Întrebat despre aderarea deplină a România și Bulgaria la Schengen, ministrul de Interne Gerhard Karner a precizat că Austria își menține veto-ul. Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor aeriene și maritime, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”.

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner. Doar „Air Schengen” Compromisul a fost obținut după „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a subliniat ministrul austriac de Interne.

Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă vor fi disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective.

Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, acolo unde de fapt sunt și cele mai mari probleme pentru turiștii bulgari și români, dar și pentru transportatori.

Autoritățile de la București au spus că discuțiile despre ridicarea controalelor la frontierele terestre vor continua în acest an. UE pune presiune pe Austria Ziarul „Kurier” a relatat că din UE se fac presiuni tot mai mari asupra Austriei pentru ca aceasta să accepte ca cele două țări să adere la spațiul Schengen.

Austria este singura țară din UE care se mai opune. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat, de asemenea, convingerea că România și Bulgaria vor fi în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen: „Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a declarat von der Leyen, citată după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.

D.Constantin