24.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:14
No menu items!

Cancerul la sân, depistat printr-un test de salivă

spot_img

O echipă de cercetători a făcut un pas semnificativ în depistarea cancerului de sân, dezvoltând un nou test de salivă care promite să fie o metodă rapidă și precisă de diagnosticare. Studiul, condus de specialiști de la Universitatea din Florida și de la Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung din Taiwan, a fost prezentat în Journal of Vacuum Science & Technology B, arătând rezultate promițătoare în etapele experimentale care se desfășoară de mai bine de doi ani.

Metoda propusă implică analiza salivei, o abordare neinvazivă și nedureroasă pentru pacient, ceea ce poate reprezenta o schimbare semnificativă în modul în care este depistat cancerul de sân. Cercetătorii au descris procesul ca fiind relativ simplu: o mostră de salivă este aplicată pe o bandă de testare care a fost pre-tratată cu anticorpi specializați pentru a detecta biomarkerii specifici ai cancerului. Acești biomarkeri, atunci când sunt prezenți în salivă, declanșează impulsuri electrice care sunt apoi măsurate și traduse în informații digitale utilizând un dispozitiv biosenzor.

Descoperirea are potențialul de a revoluționa diagnosticul cancerului de sân, oferind o alternativă mai accesibilă și mai convenabilă la metodele tradiționale de screening, cum ar fi mamografia. Dacă va fi validat pe scară largă, acest test de salivă ar putea facilita diagnosticarea precoce a cancerului de sân, ceea ce ar duce la tratamente mai eficiente și la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire pentru pacienți.

Cu toate acestea, este încă necesară continuarea cercetărilor și validarea rezultatelor pe un eșantion mai larg de pacienți înainte ca acest test să devină o parte integrantă a practicii clinice.

D.Constantin