21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 16:16

Augustin Zegrean: Dacă CCR a făcut asta, atunci este foarte grav

spot_img

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a spus că, dacă CCR a decis să sesizeze Comisia de la Veneţia, atunci este grav şi aminteşte că o sesizare similară a fost făcută în contextul referendumului de suspendare a preşedintelui din 2012.

„Dacă Curtea Constituţională a ajuns la concluzia că trebuie să facă un astfel de demers înseamnă că situaţia este foarte gravă. Un astfel de demers a mai făcut Curtea Constituţională în 2012, în legătură cu situaţia creată în legătură cu referendumul de suspendare a preşedintelui când Curtea a fost supusă unor atacuri fără precedent. Atunci nici deciziile Curţii nu s-au publicat în Monitorul Oficial. A fost o problemă foarte complicată. Au fost foarte multe decizii care au fost la fel, atacate, controversate, populaţia era îndemnată să nu respecte… Probabil că în situaţia de acum, Curtea considera că este ameninţată la fel ca atunci, şi, cui să se adreseze altcuiva decât Comisiei de la Veneţia care este Comisia de democraţie prin drept”, a declarat Augustin Zegrean pentru Mediafax.

Fostul preşedinte CCR spune că este o practică a Curţilor Constituţionale că, în situaţii limită. să sesizeze Comisia de la Veneţia. „Eu nu urmăresc Facebook şi internetul, sunt străin de aceste surse, şi nu ştiu ce atacuri şi ce ameninţări au primit. În 2012 a fost altfel, a fost mai complicat atunci un judecător a fost ameninţat cu moartea. Nu ştiu dacă acum s-a ajuns până acolo, dar este o practică în lumea Curţilor Constituţionale că atunci când se simt în pericol, când simt democraţia în pericol, când este în pericol instituţia, care este instituţie fundamentală a statului de drept, să se adreseze Comisiei de la Veneţia, Consiliul Europei. Într-o situaţie ca aceasta Comisia de la Veneţia ia atitudine dacă consideră că este cazul să ia atitudine şi dacă într-adevăr sesizarea Curţii este întemeiată… Nu am văzut în presă ceva deosebit… Am văzut că se comentează decizia aceasta foarte vehement de unii, foarte pozitiv de alţii. Ca de obicei societatea românească este împărţită în două şi fiecare încearcă să aduc argumente în sprijinul atitudinii sale” a explicat Zegrean.

Fostul preşedinte CCR spune că semnalul de alarmă este tras de judecătorii Curţii asupra respectării sistemului judiciar, nu asupra unor ameninţări personale. Îşi pot desfăşura activitatea normal, ei nu sunt atât de timizi încât se sperie o ameninţare. Ei atrag atenţia asupra altui fapt, asupra faptului că se solicita nerespectarea deciziei Curţii. Nu este prima dată când se întâmplă asta, mai sunt decizii care nu au fost respectate şi nu au fost puse în aplicare niciodată, nu este cazul acum să dau exemple, dar au mai fost cazuri. Ei atrag atenţia nu pentru protecţia lor şi pentru respectarea Constituţiei şi pentru respectarea a statului de drept şi a sistemului judiciar”, a precizat Zegrean.

Curtea Constituţională a decis marţi să sesizeze Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu atacurile împotriva CCR, după decizia care o vizează pe Kovesi.

Andrei Tudor