15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 11:29
No menu items!

Arctica rusească se topește în ritm accelerat. Ar putea deveni regiune agricolă

spot_img

Regiunile arctice și nordul îndepărtat din Rusia ar putea deveni arabile în 20-30 de ani, pe măsură ce schimbările climatice accelerează topirea permafrostului, anunță ministrul Mediului din Rusia, potrivit The Moscow Times.

Aproximativ 60-65% din teritoriul Rusiei este acoperit cu permafrost, stratul superior al solului care rămâne înghețat pe tot parcursul anului. Arctica rusească se topește de 2,5 ori mai repede decât regiunile similare din restul lumii, iar asta înseamnă că și acest sol a început să se topească, impactul asupra mediului fiind dezastruos.

Într-un interviu acordat site-ului de știri RBC, ministrul Resurselor Naturale și Mediului, Alexander Kozlov, a declarat că guvernul trebuie să învețe cum să „gestioneze ceea ce se întâmplă în prezent” cu aceste schimbări ecologice rapide.

„Toate aceste regiuni realizează ce se va întâmpla cu ele în 20-30 de ani: vor înceta să mai fie o regiune nordică și vor deveni brusc agricole”, a spus el pentru RBC.

Deși, schimbările climatice ar putea pune noi terenuri la dispoziția agriculturii, acestea vor duce, de asemenea, la un „climat mai nervos” în care condițiile meteorologice instabile vor deveni o normă, a declarat Alexander Kokorin, un om de știință de la WWF Rusia.

„Încălzirea globală nu este un proces„ monoton, gradual, care permite creșterea ananasului în Siberia. Este o combinație de două sau trei duzini de efecte diferite”, a declarat Kokorin pentru site-ul de știri 19rus.info.

Președintele Vladimir Putin a minimizat în trecut riscurile schimbărilor climatice, remarcând că încălzirea globală s-ar putea să nu fie atât de rea, iar rușii să beneficieze cheltuind mai puțin pe haine de blană. În ultimii ani, el a început să solicite acțiuni mai decisive împotriva topirii permafrostului și a altor amenințări legate de climă și a subliniat importanța cooperării internaționale la un summit climatic din aprilie.

Sursa Foto: Getty Images