9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 0:07

AP: Demonstranţii vor o Românie schimbată

spot_img

Un incendiu într-un club de noapte din Bucureşti, soldat cu 45 de morţi, a devenit punctul critic pentru mulţi români nemulţumiţi de mult timp de corupţia liderilor.

Proteste de amploare au urmat după incendiul de la clubul de noapte, pe 30 octombrie, provocat, în opinia multor români, de o slabă aplicare a reglementărilor şi de corupţie, comentează Associated Press.

Ele au continuat inclusiv după ce fostul premier Victor Ponta a demisionat miercuri, fapt care a scos la iveală profunda nemulţumire socială faţă de o ordine politică adesea coruptă care a condus ţara de la tranziţia de la dictatura comunistă la democraţie, în urmă cu un sfert de secol, scrie Alison Mutler.

Procurori anticorupţie duri, conduşi de Laura Codruţa Kovesi, au intensificat o campanie anticorupţie în ultimii doi ani, obţinând un număr-record de 1.051 de condamnări în 2014, de la 743 cu un an înainte, iar anul acesta se aşteaptă ca numărul să crească. Toate partidele importante din Parlamentul României au fost afectate de anchete de corupţie şi condamnări – de la Partidul Social Democrat (PSD, la putere) şi partenerul său de coaliţie Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) şi până la Partidul Liberal (PNL, opoziţie) – ceea ce a condus la credinţa că politicienii intră în politică pentru a se îmbogăţi. Însă, deoarece numeroşi parlamentari critică această campanie anticorupţie, soluţiile nu sunt clare, iar vechea gardă pare să nu predea uşor puterea şi să renunţe la modul în care face politică.

Situaţia “este atât de fluidă în acest moment, vechea gardă este atât de îndărăcinată, iar protestatarii nu constituie un grup unic care să ştie cum vrea să arate viitorul – altfel decât că vrea ca sistemul actual să dispară”, a declarat într-un interviu pentru AP Daniel Brett, un expert în România şi profesor la Open University. “În acest moment toată lumea vrea să scape de vechiul sistem, dar nimeni nu ştie cu ce să-l înlocuiască sau cum să-l înlocuiască”, a adăugat el.

Aproximativ două mii de persoane au blocat sâmbătă seara Piaţa Universităţii, locul tradiţional al protestelor antiguvernamentale în România.

“Vrem schimbare de la cei care ne conduc, vrem să ne respecte, să fie mai puţină corupţie”, a declarat Octavian Rachita, un grafician în vârstă de 30 de ani care a protestat în ultimele cinci zile. El ţinea un banner pe care se putea citi “Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem”.

Protestele par că i-au prins pe lideri cu garda jos.

Au fost “un şoc pentru politicieni. Nu s-au aşteptat”, a declarat Pârvulescu. “Aceste proteste sunt despre democratizarea României. Oamenii vor mai multă democraţie. Democraţia noastră este o faţadă, este praf în ochi”, a adăugat el.