25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:50
No menu items!

ANALIZĂ. Când au dispărut cele mai multe decese COVID de pe liste? În noiembrie 2020, când „era sigur” să mergem la vot

spot_img

După scandalul demiterii lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătății, care spunea că indicatorii au fost mermeliţi într-o anumită perioadă ca să dea mai bine, noul demnitar din fruntea instituției, Ioana Mihăilă, a încercat și ea, fără succes, să aducă detalii despre morții de COVID dispăruți de pe liste. S-a bâlbâit… Ba erau peste o mie, ba erau doar 500, informațiile clare au lipsit atunci, pentru că scandalul era în toi. Abia acum, după scăderea numărului de îmbolnăviri și de decese, autoritățile au început să ne înșire, zi de zi, numărul morților care nu au fost raportați la timp.

SURSA ZILEI a analizat aceste cifre, care arată indubitabil că cea mai critică perioadă, de departe, este luna noiembrie 2020, care deține recordul în ceea ce privește numărul persoanelor care au murit de coronavirus, dar n-au ajuns pe listele oficiale. În vremea în care eram invitați la votul din 6 decembrie, că totul e sigur și nimeni nu se va îmbolnăvi, 309 de decese de COVID au fost „sărite” la apel. Și asta doar până acum, pentru că datele se schimbă de la o zi la alta.

Grupul de Comunicare Strategică a început, strategic, bineînțeles, să descopere morții lipsă pe 28 mai, când doar 10 decese nu fuseseră raportate pe listele oficiale. Numărul de 10 persoane nedeclarate a părut, la prima vedere, o scăpare, numai că situația s-a agravat și între timp au început să apară zeci de astfel de cazuri – la o săptămână distanță, pe 8 iunie, de exemplu, erau deja 214 de decese neraportate. 

În total, până astăzi, 12 iunie, 1.180 de persoane care nu au fost incluse pe listele de decese au fost „găsite” prin sertare.

Cea mai „neagră” perioadă a fost luna noiembrie, când a lipsit din raportări aproape o treime din numărul total de până acum, 309 de cazuri. 

Așadar, când era sigur să ieși la vot, dar nu te puteai plimba pe stradă fără mască sau fără motive întemeiate, în spitalele din România mureau de 10 ori mai mulți oameni decât era comunicat, dar nimeni nu “și-a dat seama”.

În topul acesta al lunilor negre pentru infecția cu SARS CoV 2, luna noiembrie este urmată de decembrie, cu 188 de decese neraportate și, surpriză, martie, cu 177 de persoane care au murit, dar nu s-au mai regăsit pe listele oficiale. Apoi continuă lunile ianuarie, februarie, aprilie, cu peste o sută de decese „pierdute” de autorități printre rândurile fișierului Excel.

Cora DUMITRESCU

Foto: InquamPhotos-George_Calin