6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:10
No menu items!

Amenințarea postată pe Facebook de asasinul polițistului din Paris: “Vom face din EURO un cimitir”

spot_img

Larossi Abballa, autorul atacului de luni, din Franța, în care au fost uciși un polițist și soția acestuia, făcuse apel la comiterea de noi atacuri înainte de a fi omorât de poliție, a transmis marți un jurnalist care a văzut o înregistrare video în care bărbatul afirma: “Vom face din Euro un cimitir”, relatează AFP.

Potrivit jurnalistui RFI David Thomson, înregistrarea video postată pe Facebook “a fost văzută de 98 de persoane înainte de a fi retrasă, după 11 ore de la difuzare”.

“Extrem de calm și surâzător”, Larossi Abballa, cunoscut de autorități pentru radicalizare islamistă, a postat la câteva minute după assassinate, o înregistrare video, în direct, pe Facebook ,”în care părea să citească un mesaj scris anterior”, explică David Thomson, autorul unei cărți intitulate “Francezii jihadiști”.

Pe pagina acestui cont deschis sub pseudonimul Mohamed Ali, “el începe înregistrarea jurând supunere lui Abu Bakr al-Baghdadi (liderul grupării Statul Islamic), apoi se adresează musulmanilor, spunând că jihadul este obligatoriu, pentru că este defensiv”, adaugă Thomson.

Filmându-se în interiorul casei victimelor sale, unde se afla în continuare copilul acestora, “el spune că a ucis un polițist și pe soția acestuia”. Apoi, el cere “atacarea polițiștilor, jurnaliștilor, personalităților publice, gardienilor de închisoare și rapperilor”, mai spune jurnalistul, precizând că erau citate “circa 10 personalități publice”.

“Vom face din Euro un cimitir”, amenința Larossi Abballa, la patru zile de la debutul Campionatului European de fotbal din Franța.

Apoi, “el cere celor 160 de <<abonati>> și, în special contactelor sale de la Stat Islamic, să comunice revendicarea atacului său, ceea ce explică anunțul rapid de revendicare de către Stat Islamic prin intermediul agenției Amaq”, explică David Thomson, care făcea parte dintre cei care îl urmăreau pe atacator pe Facebook, fără a-l cunoaște personal.

Tot pe contul său de Facebook, atacatorul a postat fotografii cu victimele sale.

În vârstă de 25 de ani, Larossi Abballa a fost ucis într-un asalt al forțelor de elită asupra domiciliului victimelor, unde se izolase. El a fost condamnat în 2013 pentru participare la o filieră care voia să trimită voluntari pentru jihadul armat în Pakistan.

R.D.