3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 21:01
No menu items!

Un polițist și soția sa, omorâți într-o suburbie a Parisului. Atacul, revendicat de Stat Islamic

spot_img

Presupusul ucigaș al unui polițist francez este un tânăr de 25 de ani, Larossi Abballa, condamnat în 2013 pentru participare la o filieră jihadistă care acționa între Franța și Pakistan, relatează marți AFP, citată de Agerpres.

Judecat împreună cu alți șapte inculpați, Larossi Abballa fusese condamnat la trei ani de închisoare, dintre care șase luni cu suspendare pentru “asociere criminală în vederea pregătirii de acte teroriste”,susțin surse judiciare. El este originar din Mantes-la-Jolie, localitate situată la 60 km vest de Paris, potrivit AFP.

Mai multe percheziții sunt în curs de desfășurare marți dimineața.

Prezumtivul atacator a ucis luni seara, cu lovituri de cuțit, un polițist îmbrăcat în civil, chiar în fața casei acestuia, apoi s-a baricadat la domiciliul victimei din Magnanville (regiune a Parisului), unde a fost împușcat mortal într-un asalt al forțelor speciale  – RAID, care au descoperit la fața locului cadavrul unei femei și un copil de trei ani aflat în stare de șoc, dar nevătămat.  S-a dovedit că femeia era soția polițistului, secretar administrativ la comisariatul din Mantes-la-Jolie, iar băiețelul – copilul cuplului.

Surse din cadrul Poliției au precizat că individul “s-a revendicat ca aparținând unei grupări jihadiste” în timpul negocierilor cu Poliția. Martori le-au declarat anchetatorilor că acesta strigase „Allahu akbar” când l-a atacat pe polițist.

La câteva ore după tragedie, agenția de presă Amaq, care are legături cu jihadiștii, a afirmat că “un combatant al Stat Islamic” (SI) a ucis un cuplu lângă Paris, potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

Parchetul antiterorist a preluat ancheta, deschisă pentru „asasinate de persoane învestite cu o autoritate publică în legătură cu activitate teroristă”, „tentativă de asasinare a unui minor sub 15 ani în legătură cu activitate teroristă”, „sechestrare fără eliberare voluntară în relație cu activitate teroristă” și asociere criminală în vederea pregătirii de crime de natură să pună în pericol viața oamenilor, a mai precizat o sursă judiciară.

La Palatul Elysee era preconizată o reuniune marți dimineață cu participarea președintelui Francois Hollande, a premierului Manuel Valls, precum și a miniștrilor de interne Bernard Cazeneuve și justiție, Jean-Jacques Urvoas.

Președintele francez declarase în cursul nopții că „se va face lumină” asupra „naturii exacte” a „acestei drame abominabile”.

R.D.