14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:55
No menu items!

NATO își extinde prezența în țara noastră: “România s-a oferit să găzduiască 5.000 de militari”

spot_img

NATO își va spori prezența în România, ca parte a măsurilor de reasigurare care sunt luate de către Alianța Nord-Atlantică în semn de răspuns la acțiunile Rusiei din Ucraina, transmit agențiile internaționale de presă, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Țările noastre se confruntă cu provocări fără precedent privind securitatea“, a declarat presei, la Bruxelles, secretarul general al NATO, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre.

“Vom lua măsuri privind o prezență corespunzătoare pentru regiunea de sud-est, cu elemente terestre construite în jurul unei brigăzi multinaționale”, a adăugat Stoltenberg.

România s-a oferit să pună la dispoziție o bază pentru această brigadă, care ar avea în jur de 5.000 de militari și care “ar organiza și facilita activitățile NATO în regiune în privința exercițiilor și a măsurilor de asigurare”, a mai spus secretarul general al NATO. Potrivit acestuia, România ar urma să conducă această brigadă.

Propunerea României este discutată, iar detaliile “vor fi decise mai târziu”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Premierul român Dacian Cioloș a cerut în trecut o “prezență extinsă a NATO” la Marea Neagră. Și Bulgaria a făcut o solicitare similară, arată Reuters.

NATO depune eforturi pentru a-și consolida întreg flancul estic, statele sale membre din regiune simțindu-se amenințate în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Miniștrii apărării din NATO ar urma  să pregătească terenul pentru desfășurarea a patru batalioane în Polonia și în cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Deciziile finale sunt așteptate la summitul liderilor din Alianță, care va avea loc la Varșovia, luna viitoare.

Măsurile vor amplifica cel mai probabil tensiunile cu Rusia, care a avertizat în mod repetat că extinderea NATO spre Est reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale.

“Nu căutăm o confruntare cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece”, a spus Stoltenberg, citat de Reuters. “NATO va continua să-și protejeze și să-și apere toți aliații în fața oricărei amenințări”, a adăugat el.

R.D.