28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 14:30
No menu items!

Ambasadorul Ucrainei în Japonia: Dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii împotriva unei ţări care are pe teritoriul său 15 reactoare nucleare

spot_img

Ucraina este decisă să caute o soluţie diplomatică la tensiunile actuale cu Rusia, a declarat, miercuri, ambasadorul său în Japonia, Serghei Korsunski, care susține că există o probabilitate redusă de război extins, însă s-ar putea ajunge la conflicte la scară mai mică, transmite Reuters.

“Cred că este foarte, foarte, foarte dificil să ne aşteptăm la un război pe scară largă, dar putem asista la un conflict mai localizat”, a afirmat ambasadorul Korsunski într-o conferinţă de presă la Tokyo.

Korsunski a prevenit că un atac împotriva unei ţări în care se află 15 reactoare nucleare ar produce un impact regional devastator asupra Europei.

„Dacă vom ajunge la termeni militari, permiteţi-mi să vă spun că suntem foarte pregătiţi, armata noastră este foarte bine pregătită”, a subliniat acesta, adăugând că, dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii împotriva unei ţări care are pe teritoriul său 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz şi petrol, plin cu gaz şi petrol.

„Dacă toată această infrastructură este distrusă, nu va mai exista Ucraina. Dar aceasta este numai o consecinţă. Nu va mai exista Europa centrală şi, probabil, Europa Occidentală ar fi de asemenea afectată”, a mai spus el.

Accidentul produs în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, pe teritoriul actualei Ucrainei, a aruncat în atmosferă tone de reziduuri nucleare, împrăştiind radioactivitate pe mari părţi din continent şi cauzând o incidenţă crescută a cancerelor în zonele mai apropiate.

Potrivit Reuters, ambasadorul rus în Australia, Aleksei Pavlovski, a declarat miercuri că Rusia nu plănuieşte să invadeze Ucraina. „Nu intenţionăm absolut deloc să invadăm”, a spus el la postul de radio Australian Broadcasting Corporation.

„Trupele noastre de la graniţă… Aceste trupe nu sunt o ameninţare, ci un avertisment. Un avertisment către conducătorii Ucrainei să nu încerce nicio aventură militară nesăbuită”, a adăugat diplomatul rus.

„Cât despre sancţiuni, cred că până acum oricine ar fi trebuit să înţeleagă că acesta nu este un limbaj care ar trebui folosit în discuţiile cu Rusia. Sancţiunile pur şi simplu nu funcţionează”, a mai adăugat ambasadorul Moscovei.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe omologul său Vladimir Putin dacă Rusia va invada Ucraina, în contextul în care liderii occidentali au intensificat pregătirile militare şi au făcut planuri pentru a proteja Europa de un potenţial şoc în aprovizionarea cu energie.

                                                                                                                    Adina Silav