25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:43
No menu items!

Ambasadorul Rusiei în România, convocat la sediul MAE

spot_img

Ambasadorul Rusiei în România a fost convocat la sediul MAE, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în România la sediul Ministerului Afacerilor Externe în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, precedată de recunoaşterea ilegitimă de către Rusia a aşa-numitelor „republici” separatiste Doneţk şi Luhansk, precum şi în linie cu demersurile de acelaşi tip efectuate de toate statele membre UE.

„Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis un mesaj de condamnare, în termenii cei mai fermi, a recunoaşterii de către Rusia a aşa-zisei independenţe a regiunile ucrainene separatiste Doneţk şi Luhansk, precum şi a invaziei şi a agresiunii militare neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei. A arătat că aceste acţiuni reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi ale angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, inclusiv ale Cartei ONU, Actului Final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumului de la Budapesta şi Actului Fondator NATO-Rusia, şi că aceste acţiuni vor atrage un răspuns ferm, coordonat şi substanţial de răspuns din partea comunităţii euroatlantice”, arată comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, a subliniat poziţia României privind încetarea imediată şi necondiţionată a operaţiunilor militare ruse împotriva Ucrainei şi retragerea forţelor armate ruse de pe întreg teritoriul ucrainean. 

Secretarul de stat Iulian Fota a reafirmat unitatea şi solidaritatea comunităţii occidentale cu Ucraina şi a menţionat că setul de măsuri restrictive deja adoptat la adresa Rusiei, ca urmare a încălcării dreptului internaţional, va fi suplimentat corespunzător ca urmare a noii agresiuni din 24 februarie 2022.

Secretarul de stat român a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional. Acesta a subliniat dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra politicii sale externe şi de securitate şi a reafirmat pe această bază susţinerea pentru autorităţile ucrainene legitime şi democratic alese, mai arată sursa menţionată.

                                                                                                                   Adina Silav