joi, 26 noiembrie 2020 - 3:46

Alertă! Fauna marină mondială a scăzut la jumătate

IPS Teodosie, scrisoare dură pentru premierul Orban: Ne veți bate, amenda, aresta pe cei ce vom merge și ne vom ruga la Peștera Sfântului...

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Orban că ”nu va îngădui” ca instituțiile Statului să ”calce în picioare dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Apostol...

Mutația care poate „a făcut pandemia”: Virusul a infectat Italia mai ușor decât varianta originală detectată în Wuhan

Noi cercetări sugerează că o mutație a coronavirusului la începutul pandemiei a ajutat-o ​​să se răspândească mai ușor și a făcut mai dificilă oprirea,...

Fost șef la Pfizer spune ca pandemia s-a sfârșit iar Vaccinul este inutil. Interviul său a fost interzis

Dr. Mike Yeadon susține că guvernul britanic folosește sfaturile științifice într-un mod „letal de incompetent”. Yeadon este catalogat drept un corona-sceptic, iar YouTube a...

A murit legendarul Diego Maradona

Fostul mare fotbalist argentinian Diego Maradona a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiac, în locuinţa...

Fauna marină a lumii (mamifere, păsări, reptile și pești) a scăzut cu jumătate în ultimii 40 de ani din cauza pescuitului excesiv, a poluării și a schimbărilor climatice, se arată într-un raport publicat miercuri de World Wildlife Fund ( WWF).

„Acțiunea omului este la originea acestor tendințe: de la pescuitul excesiv și industriile extractive la amenajarea litoralurilor și poluare, trecând prin emisiile de gaze cu efect de seră, responsabile de acidifierea oceanică și de încălzirea mărilor”, afirmă organizația din Elveția.

Dorința oamenilor de a mânca pește este în continuă creștere: la scară mondială, consumul mediu pe locuitor a crescut de la 9,9 kilograme în anii 1960 la 19,2 kilograme în 2012. WWF precizează că indicele său Planeta Vie a populațiilor marine, care măsoară tendința urmată de populațiile de animale marine, „a înregistrat o scădere cu 49% între 1970 și 2012”. Unele efective de animale au scăzut chiar cu aproape 75%, arată WWF, al cărui studiu a fost realizat pe o bază de observație de 5.829 populații aparținând unui număr de 1.234 de specii.

Perioada cu cea mai dramatică scădere a fost din anii 1970 la mijlocul anilor 1980. A urmat o relativă stabilitate, populațiile de animale marine cunoscând apoi o nouă scădere. Indicele global este doar o medie, existând diferențe considerabile între regiuni: dacă efectivele sunt în creștere la latitudini ridicate, ele înregistrează scăderi la tropice și în zonele subtropicale.

Recifele de corali și preeriile submarine ar putea dispărea până în 2050 sub influența încălzirii climatice. Știind că peste 25% din toate speciile marine trăiesc în aceste medii și că aproape 850 de milioane de persoane găsesc în ele mijloace de existență, pierderea acestor recife ar reprezenta o “extincție catastrofală”.

Împingem în mod colectiv oceanul la marginea prăpastiei. Într-o singură generație, activitățile umane au degradat grav oceanele, prin capturarea peștilor într-un ritm mai rapid decât cel de reproducere. Prăbușirea ecosistemelor oceanice riscă să declanșeze o gravă criză economică. Ucidem găina care face ouă de aur, am depășit pragurile de înnoire a generațiilor de animale marine

Marco Lambertini
directorul general al WWF

Marea Mediterană, de exemplu, este în prezent exploatată în mod excesiv: în fiecare an sunt pescuite circa 1,5 milioane de tone de pește, iar 89% din stocuri s-au epuizat. „Există patru specii de rechin din care nu a mai fost văzut niciun exemplar de circa 30 de ani. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne așteptăm la extincții în mediul marin”, spune Philippe Cury, de la Institutul de Cercetări pentru Dezvoltare.

Raportul WWF precizează că speciile esențiale pentru pescuitul comercial și cel de subzistență sunt cele care înregistrează declinul cel mai semnificativ. Exemplul dat este o scădere spectaculoasă, cu 74%, a efectivelor de pești preferați pentru consum, ca tonul și scrumbia.

WWF arată că există și soluții, printre care salvarea și reconstituirea capitalului natural marin, consumul mai rezonabil și prioritate acordată dezvoltării durabile.

Impactul acestei scăderi asupra securității alimentare, „îndeosebi în sud, va fi o problemă extrem de mare”, avertizează Philippe Cury, menționat în încheiere de AFP.

Emanuel Stan

Actrița Sharon Stone, cooptată ca expert în boli infecțioase de echipa Biden

Actriţa americană Sharon Stone, care sprijină de mulţi ani acţiunile de combatere a bolilor infecţioase şi cercetările medicale împotriva maladiei SIDA, a anunţat că...

Iohannis: Nu voi promova carantina la nivel național după alegerile parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, miercuri, în cadrul conferinței sale de presă de la ora 18.00, că nu intenţionează să promoveze instituirea unei...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis și prin hotărârea instanței

Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a...

Firma de consultanță secretă care a devenit Cabinetul Biden „în așteptare” (Politico)

WestExec Advisors, care arată acum ca un „guvern în așteptare” pentru următoarea administrație, a fost fondată în 2017. Site-ul web pentru consilierii WestExec include...

Evoluția epidemiei de COVID în România cu și fără lockdown. GRAFICE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în...