-3.9 C
București
joi, 9 februarie 2023 - 4:40
No menu items!

ALEGERI LOCALE PARȚIALE. 7 dosare penale pentru fraude electorale

spot_img

Zece persoane sunt cercetate în 7 dosare penale pentru posibile infracțiuni comise, duminică, la alegerile locale parțiale organizate în 36 de localități din 23 de județe. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii au constatat și 33 de contravenții, sancționate cu amenzi în valoare totală de peste 25.000 de lei. 

„De la începutul procesului de vot, au fost înregistrate 83 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral.

Cele mai multe dintre acestea privesc fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului la vot și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. De asemenea, au fost înregistrate patru sesizări în ceea ce privește coruperea alegătorilor, patru sesizări referitoare la sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe politice, alianțe electorale sau candidați independenți, trei sesizări de turism electoral și câte o sesizare de fraudă la vot, tulburarea liniștii publice, împiedicarea liberului exercițiu de a alege sau a fi ales, violarea confidențialității votului.

Fiecare situație sesizată a fost verificată cu promptitudine de angajații MAI. 42 dintre sesizări nu s-au confirmat.

În urma verificărilor, au fost constatate 33 de contravenții și s-au aplicat amenzi în valoare de 25.200 de lei.

În alte 7 situații, se efectuează cercetări pentru săvârșirea unor posibile fapte de natură penală. Infracțiunile constatate, pentru care sunt cercetate 10 persoane, se referă la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, împiedicarea dreptului de a alege sau a fi ales și violarea confidențialității votului”, au precizat reprezentanții MAI într-un comunicat de presă. 

Exemple de situații gestionate:

1.În județul Bacău a fost înregistrată o sesizare despre faptul că la cele 4 secții de votare, amplasate pe raza satelor Tamași, Chetriș și Furnicari sunt persoane care, sub pretextul că iau temperatura alegătorilor, le sugerează acestora să voteze un anumit candidat. În cauză se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt.
2.În județul Dolj, în orașul Filiași, o persoană a fost surprinsă, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a făcut o poză cu telefonul mobil pe care îl avea asupra sa, buletinului de vot. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana, și sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 600 de lei.
3.Tot în județul Dolj, ca urmare a unei verificări în sistemul informatic, s-a stabilit că o persoană și-a exercitat dreptul de vot la o secție din comuna Sadova, fără a avea acest drept. În fapt, persoana respectivă s-a prezentat la secția de votare și a votat folosind un document de identitate anulat. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.
4.În județul Galați, orașul Târgu Bujor, în urma unei sesizări prin SNUAU 112, o persoană a fost depistată că a fotografiat buletinul de vot. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional.
5.În județul Ilfov, la o secție de votare din satul Șindrilița, un grup de persoane au fost implicate într-un conflict, în context electoral. La fața locului s-au deplasat echipaje din polițiști care au aplanat conflictul, în urma căruia nu au rezultat persoane rănite sau distrugeri de bunuri. Față de persoanele implicate a fost luată măsura sancționării contravenționale.
6.În comuna Găneasa, județul Ilfov, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, în urma unei plângeri scrise, cu privire la promisiunea unor persoane de a oferi o sumă de bani, pentru a vota un anumit candidat.

„Pentru buna organizare a misiunilor circumscrise desfășurării alegerilor locale parțiale de astăzi, la nivelul MAI a fost aprobat un Plan de măsuri referitor la principalele responsabilități ale ministerului în legătură cu procesul electoral: asigurarea protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operațiunilor de tipărire, transport și depozitare, menținerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecției secțiilor de votare și soluționarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale.

Pentru ziua votului au fost mobilizați aproximativ 1.500 de angajați ai MAI.

Personalul MAI rămâne în dispozitiv pentru a verifica, și în continuare, toate sesizările primite și pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de votare, până la încheierea votării, dar și după acest moment, pentru asigurarea securității transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale, către birourile electorale județene”, au mai arătat oficialii MAI.