joi, 3 decembrie 2020 - 15:31

ALEGERI LOCALE 2016. Polițiștii investighează 10 posibile fapte penale, comise în primele cinci ore de la deschiderea urnelor

Duel de mahala între Ponta și Cioloș. VIDEO

Cei doi candidați la alegerile parlamentare Victor Ponta și Dacian Cioloș, lideri ai partidelor Pro România și USR-PLUS, foști premieri ai României, au avut...

OMS ia în calcul „certificarea electronică” a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă statelor să elibereze „pașapoarte de imunitate” pentru cei care și-au revenit din COVID-19, dar investighează perspectivele utilizării certificatelor...

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul șef al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac în funcția de vicepreședinte. Judecătorul Bogdan...

Iohannis le-a întors spatele magistraților, după ce a ținut un discurs politic la ședința CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a folosit, joi, aula Facultății de Drept pe post de tribună politică, fără a rata momentul de discursuri de campanie electorală,...

Duminică, de la ora 7.00 până la 12.30, polițiștii au constatat 20 de contravenții și investighează 10 posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Acestea sunt principalele concluzii ale ședinței operative conduse de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, organizată la Centrul Național de Conducere Integrată din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat, într-o declarație de presă, că evaluarea de până acum arată că, de la începerea votării și până la această oră (ora 12.30 – n.r.), “nu au fost semnalate situații deosebite în planul asigurării ordinii publice”.

“Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent, 20 % nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate.

 Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni.

Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

Referitor la situația din comuna Vernești, din județul Buzău, Monica Dajbog a susținut că, pe perioada suspendării votării, nu au existat probleme pe linie de ordine publică.

În județul Argeș a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidențialității votului pe numele președintelui unei secții de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilități pentru a-l ajuta să voteze. “Reamintim că în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaților”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

În municipiul Medgidia, din județul Constanța, președintele unei secții de votare a părăsit sediul secției de votare cu ștampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijență în serviciu.

La Bistrița-Năsăud, pe numele unui președinte al unei secții de votare care a votat, deși nu avea domiciliul pe raza secției respective, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În București, polițiștii fac cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secția de votare cu ștampila de vot. Aceasta a fost ulterior înapoiată.

Totodată, în mai multe județe, printre care Argeș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, au fost înregistrate cazuri de persoane care și-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, polițiștii au aplicat amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei.

În localitatea Unirea din județul Dolj, o persoană a fost sancționată cu 1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetățean cu cine să voteze.

În Râmnicu Vâlcea ofițerii de poliție l-au amendat pe proprietarul unei locuințe care avea afișate pe balcon afișe care îndemnau populația să voteze un anumit candidat, iar în județul Vaslui, localitatea Murgeni, un polițist de frontieră a observat că un bărbat lipea afișe electorale pe un gard din apropierea secției de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

“Vă asigur că în toate situațiile sesizate, se fac cercetări pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirmă vor fi aplicate cu fermitate măsurile legale.

Pe lângă cercetarea semnalărilor privind incidentele electorale și asigurarea ordinii publice la nivel național, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor însoți și echipele membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care se deplasează cu urna specială la alegătorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, în condițiile legii.

Conform legislației electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, angajații MAI asigurând doar măsurile de protecție a acestora.

Tot prin intermediul urnei speciale și respectând aceeași procedură votează și persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere”, a mai spus oficialul MAI.

Inspectoratul General al Poliției Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție să-și exercite dreptul de vot.

Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, au votat până la această oră 111. 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt să-și exercite dreptul de vot.

R.D.

SUA schimbă regulile carantinei: Persoanele expuse la Covid, asimptomatice și cu test negativ, stau șapte zile izolate

Persoanele care ar fi putut avea expunere la coronavirus, dar care sunt asimptomatice, pot rămâne în carantină timp de șapte zile, în loc de...

Intermediarii uriașei afaceri Microsoft cu statul român au scăpat de procesul penal. Spălarea de bani s-a prescris

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, miercuri, încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu...

Enigma dispariției totemului din deșertul Utah a fost elucidată: patru bărbați l-au demontat și l-au cărat cu o roabă (VIDEO)

Circumstanţele în care un misterios obelisc metalic a apărut în deşertul Utah nu sunt deocamdată clare, însă recenta sa dispariţie pare să fi fost...

ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului. OMS va studia efectele terapeutice, dar și controversele dependenței

ONU a recunoscut, miercuri, proprietățile medicinale ale canabisului într-un vot la Viena al Comisiei pentru stupefiante, organul executiv pentru politica de droguri a Națiunilor...

Oficial al Ministerului Sănătății: Vaccinarea generală a românilor, cel mai devreme în primăvara lui 2021

Vaccinarea întregii populaţii împotriva virusului SARS-CoV-2 va începe, cel mai devreme, în primăvara anului 2021, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii,...