23.5 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 2:16

Al patrulea produs românesc protejat în UE: Novacul afumat din Ţara Bârsei

spot_img

România a reuşit să înregistreze la nivel european ”Novacul afumat din Ţara Bârsei” ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

”În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Ţara Bârsei (IGP)”, precizează MADR.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obţinut în anul 2011, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obţinută în anul 2016 şi Salamul de Sibiu, tot cu IGP obţinut anul trecut.

Novacul afumat din Ţara Bârsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată sunt alte două produse care se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată.

Condițiile climatice și geologice din zona Brașovului la crearea de plancton şi hrană naturală cu conţinut nutritiv ridicat pentru peștii de apă dulce, în special novac.

T.S.