10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 3:29
No menu items!

Al doilea vaccin cu ARN mesager intră pe piața europeană. Ce îl diferențiază de serul Pfizer&BioNTech

spot_img

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat de compania americană Moderna, informează DPA, citată de Agepres. Acesta folosește aceași tehnologie ca și Pfizer&BioNTech, dar este mai scump, fără să necesite condiții atât de drastice de transport.

Comisia Europeană, care a semnat un contract de pre-comandă pentru 160 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE, urmează să ia decizia finală, însă această procedură este considerată o formalitate.

Comisia Europeană a autorizat deja în luna decembrie vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.

„Veşti bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii europeni”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acum lucrăm cu viteză maximă pentru a aproba acest vaccin şi pentru ca el să devină disponibil în cadrul Uniunii Europene„, a adăugat ea.

Statele Unite, Canada şi Israelul au autorizat deja vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

Cum funcționează

Serul Moderna folosește aceeași tehnologie folosită de vaccinul Pfizer, denumită ARN mesager sintetic, care presupune injectarea în organism a unei secvențe genetice a coronavirusului, pentru a instrui sistemul imunitar cum să reacționeze împotriva virusului, notează BBC. Vaccinul Moderna este eficient în proporție de 94% în prevenirea COVID, potrivit producătorului. El are un avantaj față de serul Pfizer/BioNTech, deoarece poate fi depozitat la o temperatură mai rezonabilă, de -20 de grade Celsius. Produsul Moderna are însă alte dezavantaje. Pe de o parte, este cel mai scump dintre vaccinurile produse până acum. UE ar fi plătit în jur de 18 dolari (14,6 euro) pentru o doză de vaccin, potrivit unei liste de prețuri publicate de un ministru belgian. Prin comparație, vaccinul Pfizer a costat UE 12 euro, iar cel al Oxford/AstraZeneca – sub 2 euro. Reuters a precizat ulterior, pe baza unor surse din Comisia Europeană, că prețurile publicate de ministrul belgian nu sunt cele finale și că costurile reale sunt, de fapt, ceva mai mari. Un alt dezavantaj al vaccinului Moderna este că el nu poate fi produs în cantități mari în Europa.