15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:06
No menu items!

Adolf Hitler se-ntoarce. VIDEO

spot_img

Apariția în orașele Germaniei a unui actor care îl interpretează pe fostul lider nazist Adolf Hitler i-a bucurat pe mii de germani, în timpul turnării unui film despre dictator. Regizorul și actorul principal s-au declarat șocați la vederea valului de simpatie care i-a cuprins pe germanii chiar dacă aceștia știau că se turnează o peliculă.

Filmul „Look Who’s Back” reprezintă o adaptare cinematografică a unui volum de satiră scris de Timur Vermes, care s-a vândut în peste 1 milion de copii. În acea carte, Hitler se trezeşte în zilele noastre, devine o celebritate şi intră din nou în politică, informează Reuters. Potrivit autorului cartea a fost scrisă ca o critică la atitudinea de toleranță pe care germanii o au faţă de regimul nazist. De altfel, Vermes crede că Hitler ar avea o şansă reală de succes în zilele noastre, chiar dacă statul german modern veghează cu strășnicie pentru ca tirania nazistă să nu revină.

Regizorul şi actorul principal din film au spus că perioada de timp pe care au petrecut-o străbătând Germania, filmând acele imagini ce au fost incluse în peliculă, le-a deschis ochii şi au asistat la o modificare către politica de dreapta a atitudinilor oamenilor. „Cum se poate ca atât de mulţi oameni să reacţioneze pozitiv la Hitler, să îl accepte?”, a declarat regizorul David Wnendt pentru postul german de televiziune ARD. „Oamenii au uitat foarte repede că erau filmaţi şi au început să vorbească cu personajul, să se deschidă în faţa lui”, a spus actorul Oliver Masucci. În același timp, el a precizat că nu au fost surprinși de ieșirea oamenilor în stradă. „Clasa de mijloc s-a orientat către dreapta – am surprins asta pe cameră”, a declarat Masucci.

Filmările au avut loc cu puţin timp înainte de apariţia mişcării anti-islamiste PEGIDA, cu centrul în partea estică a oraşului Dresda, care a atras zeci de mii de simpatizanţi la marşurile şi protestele sale, organizate la începutul acestui an.

Succesul de care s-a bucurat cartea şi interesul publicului faţă de acest film reflectă fascinaţia germanilor faţă de cel mai întunecat capitol din istoria lor, chiar şi la 70 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi după Holocaust.

Filme documentare sunt difuzate cu regularitate la televiziune şi, în ultimul deceniu, mai multe tabuuri despre Hitler au fost desfiinţate cu ajutorul unor pelicule precum „Der Untergang”, care a prezentat ultimele zile din viaţa dictatorului.

Noul film are premiera într-o perioadă în care germanii sunt analizaţi cu mare atenţie de comunitatea internaţională în legătură cu atitudinea lor faţă de străini, în contextul în care mulţi cetăţeni germani sunt îngrijoraţi de costul şi impactul social al sosirii mai multor sute de mii de refugiaţi în ţara lor doar în ultimul an.

Afişele frapante ale filmului – coafura lui Hitler, pictată pe un fundal alb, cu titlul filmului („Er ist wieder da”) comprimat sub forma unei celebre mustăţi pătrate – ocupă deja majoritatea panourilor publicitare din Berlin.

Emanuel Stan