0 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 9:57
No menu items!

A început primul proces pentru crime de război comise în Ucraina. Militarul rus pledează vinovat

spot_img

Primul militar rus, Vadim Şişimarin, judecat începând de miercuri cu privire la o crimă de război în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a pledat vinovat şi a recunoscut toate faptele de care este acuzat, relatează AFP, citat de News.ro. 

Acuzat de crime de război şi de crimă cu premeditare, subofiţerul, originar din Irkuţk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă. „Şedinţa s-a deschis”, a anunţat judecătorul, la puţin timp după sosirea în sala de judecată a lui Vadim Şişimarin.

Întrebat dacă recunoaşte „fără rezerve” întregul act de inculpare – care cuprinde nouă capate de acuzare de crimă de război şi de crimă cu premeditare -, sergentul a răspuns „da”. Şişimarin a pledat „vinovat”.

El este acuzat de faptul că a ucis prin împuşcare un civil în vârstă de 62 de ani, pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei. Purtând o bluză cu glugă, cu părul ras, subofiţerul cu o faţă de adolescent s-a aşezat într-o cutie de sticlă, iar traducătoarea sa stătea aplecată către el, într-o sală mică de tribunal, în districtul Solomianski, la Kiev.

Potrivit acuzaţiei, sergentul Vadim Şişimarin comanda o mică unitate din cadrul unei divizii de tancuri, în momentul în care convoiul său a fost atacat.

Împreună cu alţi patru militari, el a furat o maşină.

În timp ce circulau în apropiere de satul Şupahivka, în regiunea Sumî (nord-est), ei s-au întâlnit cu un bărbat în vârstă de 62 de ani, care vorbea la telefon, pe lângă o bicicletă.

„Unul dintre militari i-a ordonat acuzatului să ucidă civilul, pentru ca acesta să nu-i denunţe”, potrivit justiţiei ucrainene.

Vadim Şişimarin l-a ucis prin împuşcare cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul vehiculului, pe bărbatul „care a murit pe loc, la câţiva metri depărtare de casa lui”, potrivit procuraturii.

La începutul lunii mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui Şişimarin fără a oferi detalii. Bărbatul rus susţine că a venit să lupte în Ucraina cu scopul de „a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, el a spus: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul acuzatului a afirmat că nu a existat niciodată „o astfel de acuzaţie în Ucraina, nu există precedente, nicio sentinţă”, fiind un caz dificil.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că au fost deschise peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi au fost arestaţi 40 de suspecţi.

„Niciun călău, nicio persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea infracţiunilor în Ucraina nu va scăpa de justiţie”, a subliniat ea.

Raluca Dan