0 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 9:54
No menu items!

Erdogan: Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO decât dacă va returna „teroriştii”

spot_img

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Ankara să îi aprobe cererea de aderare la NATO fără ”să îi înapoieze teroriştii”, pe motiv că NATO este o organizaţie menită ”să asigure securitatea”, iar Ankara ”nu poate aproba” ca Alianţa Nord-Atlantică ”să fie privată de securitate”, relatează Reuters.

”Deci nu ne veţi înapoia teroriştii, dar ne cereţi aderarea la NATO? NATO este o entitate menită să asigure securitate, o organizaţie pentru securitate”, a declarat şeful statului turc.

”Prin urmare, nu putem aproba ca acestei organizaţii de securitate să fie privată de securitate”, a subliniat el.

Delegaţiile suedeze şi finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia cu scopul de a convinge Ankara să susţină solicitările lor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, a precizat preşedintele Erdogan într-un discurs adresat parlamentarilor din partidul său AKP, aflat la guvernare.

”Avem nişte puncte sensibile în ceea ce priveşte protejarea frontierelor împotriva atacurilor organizaţiilor teroriste”, a afirmat liderul turc.

”Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar în proporţie cu respectul care va fi arătat faţă de punctele noastre sensibile”, a mai precizat Erdogan.

Turcia a acuzat Suedia şi Finlanda că adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Canalul de televiziune turc TRT Haber a anunţat că Suedia şi Finlanda nu au acordat aprobarea pentru repatrierea a 33 de persoane cerută de turci.

                                                                                                                   Adina Silav