8.7 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 0:24
No menu items!

Rusia susţine că are un laser capabil să „orbească” toţi sateliţii de recunoaştere ai inamicului

spot_img

Vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, miercuri, că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine, informează Reuters.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

În prezent, se cunosc puţine lucruri despre acest super-laser sau performanţele sale. Tot ce se ştie este că arma este numită Peresvet, după numele călugărului-luptător ortodox rus Alexander Peresvet, mort într-un duel în perioada medievală.

Vicepremierul rus Borisov a declarat că noua armă a ruşilor a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 kilometri distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.

„Deja este distribuită în masă către trupele (de rachete strategice) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere al inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a spus Borisov, care a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui în următorul deceniu toate armele convenţionale ale Rusiei.

Dacă aceste afirmaţii se confirmă, Reuters notează că Rusia ar dispune astfel de capacitatea de a distruge sateliţii şi sistemele de supraveghere folosite de SUA pentru monitorizarea lansărilor de rachete intercontinentale de către Rusia. O astfel de armă ar putea ţinti şi dezafecta inclusiv dronele de recunoaştere folosite în prezent în Ucraina.

În noiembrie 2021, SUA au acuzat Rusia de testarea unei arme anti-satelit care a provocat un câmp periculos de deşeuri spaţiale, care i-au pus în pericol inclusiv pe membrii echipajului aflat pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Rusia a recunoscut testarea armei, dar a negat faptul că echipajul de pe SSI s-ar fi aflat în pericol.

                                                                                                                 Adina Silav