19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 2:05
No menu items!

15 aprilie, Ziua Mondială a Artei. Care este semnificația acestei sărbători

spot_img

În fiecare an, pe 15 aprilie, întreaga lume recunoaşte imensa contribuţie a artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii noastre, sărbătorind Ziua Mondială a Artei. Această dată a fost aleasă, în mod simbolic, în memoria unui artist complet: sculptorul, pictorul, arhitectul și inventatorul Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452–2 mai 1519). Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, lansează un apel către români pentru reconstruirea sectorului cultural românesc. 

„Chiar dacă în ultimii doi ani pandemia Covid-19 a aruncat multe instituții culturale în incertitudine și haos, din fericire, acum, sectorul cultural revine la viață. Este important să facem tot ce putem pentru a-l reconstrui împreună, în fiecare zi. Vă îndemn ca de Ziua Mondială a Artei să mergeți la teatru, la cinema sau să admirați moștenirea lăsată în urmă de artiști în muzeele din orașele în care locuiți. «Scopul artei este acela de a spăla, de pe sufletele noastre, praful vieţii de zi cu zi» rostea atât de simplu marele Pablo Picasso, un adevăr atât de profund. Să fim așadar recunoscători, cum poate nu am fost înainte, de ceea ce ne oferă Arta în toate formele ei. La mulți ani celei care ne hrănește rădăcinile culturale și identitatea națională, reprezentând sensul profund al tuturor lucrurilor – Arta!”, a declarat Lucian Romașcanu. 

Iniţiativa de a marca Ziua Mondială a Artei aparține Asociaţiei Internaţionale a Artei, decizia fiind luată în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic. Ziua Mondială a Artei a fost celebrată pentru prima dată în anul 2012.

Raluca Dan